Vreme je za trening 😁

Sa starenjem najpre atrofiraju mišići stomaka, butina i zadnjice. Zato ih u fitnes svetu treneri nazivaju kritičnim zonama i shodno tome forsiraju vežbe koje pomažu da se zategnu ovi delovi tela, koji su u suštini ključni za dobru formu.

Vežbe za zatezanje mišića kritični zona trebalo bi da započinjete laganim trčkaranjem u mestu do petnaestak minuta. Potom pređite na program vežbi koje vam predlažemo.

Ove vežbe pomoći će vam i da osnažite mišiće leđa što je posebno dobro za one koji imaju problema sa bolovima u kičmi zbog dugotrajnog sedenja.

Čučanj u raskoraku. Stanite u raskorak, ruke ukrstite iza glave, laktove usmerite ka spolja. Čučnite, pa se ispravite, i nagnite se na levu stranu, laktom se približavajući levom boku. Vratite se u čučanj. Ponavljajte vežbu levom i desnom rukom u trajanju od po 30 sekundi.

Gornji i donji stomak. Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, podignite ih uvis, ruke postavite iza glave, ramena odignutih od podloge. Spuštajte levu nogu prema podlozi, ali nemojte da je dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa ponovite vežbu drugom nogom. Istovremeno menjajte strane, u trajanju od po 30 sekundi.

Skokovi. Stanite u raskorak, ruke prekrstite na grudima. Spojenih nogu odskočite u desnu, a odmah i u levu stranu, vratite se u sredinu, i skočite uvis šireći ruke i noge što više možete. Nastavite da vežbate ove pokrete narednih 30 sekundi.

Iskorak u stranu. Stanite u raskorak, ruke opružite pored tela. Iskoračite levom nogom u desnu stranu, blago savijenih kolena i desnom šakom dodirnite podlogu pored levog stopala. Zatim, iskoračite desnom nogom ulevo, i levom rukom dohvatite pod. Ponavljajte vežbu po 30 sekundi.

Ukrštanje. Lezite na leđa pa se odignite od podloge na šake i stopala. Oslanjajući se levom rukom i desnom nogom, obuhvatite desnom rukom stopalo leve noge. Ako ne možete da dohvatite stopalo, onda uhvatite nogu za list ili članak. Vratite se u početni položaj, ponovite vežbu drugom nogom. Ponavljajte vežbu 30 sekundi, naizmenično jednom pa drugom nogom.

Izdržaj za mišiće leđa. Lezite na stomak, ispružite ruke i noge, podignite ih od podloge, zajedno sa gornjim delom tela i glavom. Zadržite se nekoliko sekundi, pa se spustite na pod. Ponavljajte vežbu 30 sekundi.

Autor: novosti.rs

#butine

#stomak

#trening

#vezbe

#zadnjica