Naučnici se kunu u njene blagodeti po žensko telo

Ukoliko niste nimalo upoznati sa ovim proizvodom, dozvolite nam da vam pojasnimo: menstrualne čašice su čašice u obliku zvona od silikona ili gume. Kad jedan preklopite i ubacite u vaginu, on se otvori i formira pečat na zidovima vagine. Menstrualna tečnost se tada zarobi u čašicu dok je ne uklonite za pražnjenje.

Foto: pexels.com

Mnoge žene nikada nisu čule za menstrualne čašice. Čašice mogu da ostanu na mestu između 4 i 12 sati pre nego što se isprazne, isperu i ponovo postave. Verovali ili ne, one postoje barem od 1860-ih. Nisu se plasirale na tržište dok američka glumica i pevačica Leona Čalmers nije 1930-ih počela da promoviše svoj patentirani katamenijalni receptor, sada poznat kao menstrualna čašica. Zbog zabrinutosti zbog umetanja i neugodnosti ranijih gumenih modela, ove šolje nisu bile široko korišćene. Menstrualne čašice su nedavno postale uobičajena pojava, delimično zahvaljujući poboljšanom dizajnu i mekoj silikonskoj konstrukciji.

Foto: pexels.com

Koje su prednosti ove čašice? Postoji pogodnosti za korišćenje menstrualnih čašica, a najupečatljivije je to što se mogu ponovo koristiti. Mnoge menstrualne čašice mogu se koristiti godinama. Umesto da trošite novac na tampone ili higijenske salvete svakog meseca, možete uštedeti nešto novca koristeći menstrualne čašice. Za razliku od tampona, menstrualne čašice ne isušuju vaginu. Ovo čuva zdrave bakterije koje vas štite od vaginalnih infekcija. Menstrualne čašice nisu povezane sa sindromom toksičnog šoka (TSS), što je retko, životno opasno stanje povezano sa upotrebom tampona. Menstrualne čašice ne sadrže hemikalije koje se nalaze u tamponima i ulošcima, poput izbeljivača i dioksina. Prema pouzdanom izvoru Svetske zdravstvene organizacije (WHO), poznato je da neki dioksini izazivaju rak kod ljudi. Mnoge žene izjavljuju da imaju manje ozbiljne grčeve kada koriste čašice, iako nisu sprovedene kliničke studije koje bi to potkrepile.Menstrualna tečnost razvija miris kada je izložena vazduhu. Čašice eliminišu ovo pitanje. Većina žena izveštava da čašicu čak ni ne osećaju kada je na mestu.

Foto: pexels.com

Faktori rizika koje treba uzeti u obzir: menstrualne šolje nisu za svakoga. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom o svojim mogućnostima, posebno ako ste imali prolaps materice, a to je stanje u kojem vam materica sklizne u vaginu jer su oslabljeni ligamenti i mišići oslabljeni ili istegnuti. Ovo stanje je najčešće kod žena u postmenopauzi koje su rodile vaginalno. Takođe bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom o svojim mogućnostima ako ste: alergični na gumu ili lateks, ikada imali TSS, nedavno imali ginekološku operaciju, porodili ste se ili ste imali pobačaj, imate vaginalnu infekciju, nikada niste imali seksualni odnos i zabrinuti ste zbog održavanja himena.

Foto: pexels.com

Da li su menstrualne čašice prave za vas? Sve veći broj žena koristi menstrualne čašice i priča o njima. Ako želite da imate ciklus bez uložaka, tampona i straha od odliva, razmislite o da probate menstrualnu čašicu. Lekar vam može pomoći da odredite koja veličina bi se pravilno uklopila.

Autor: redportal.rs

#menstruacija

#menstrualna čašica

#pms

#žene