Ključ je u zdravoj ishrani ☝🏻

Stres, godine, izloženost suncu i ostali faktori nisu veliki prijatelji naše kože 🙄. Boranje kože i njena opuštenost ne izazivaju prijatan osećaj ni kod koga. Iako je to normalni i sastavni deo starenja, postoji mnogo načina kako ga možemo usporiti ili odložiti.

Jedan od najboljih načina svakako je ishrana i unošenje dovoljno hranljivih materija koje putem krvi dospevaju i do naše kože, piše Magazin Novosti.

CRNI SUSAM

Ova namirnica je izuzetno bogata mnogim sastojcima poput esencijalnih ulja, oleinske kiseline, aminokiselina, kalijuma i vlakana. Sve te namirnice ćelije vaše kože obožavaju, pa se potrudite da se crni susam nađe što češće na vašem tanjiru 😍.

SEME BUNDEVE

Zašto baš seme bundeve? Zato što u svom sastavu poseduju dosta cinka, vitamina E i omega-3 masnih kiselina. Ovi sastojci pomoži će u regeneraciji i hidrataciji kože, a takođe mogu pomoći i u smanjenu ožiljaka od akni.

AVOKADO

Avokado je sjajan u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu. Ovo povrće je bogato vitaminima A i E, esencijalnim masnim kiselinama i vitaminom C - svi oni imaju bitnu ulogu u održavanju naše kože glatkom i sjajnom 😎.

Foto: Unsplash.com/Dirk Ribbler

NAMIRNICE BOGATE OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA

Losos, laneno seme, tofu, škampe i soja, orašasti plodovi samo su neke od namirnica koje sadrže ove masne kiseline koje su toliko značajne za naš organizam. Primera radi, losos je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje doprinose jedrini i hidrataciji kože, a mogu biti i prirodna zaštita od UV zračenja. Ove supstance omogućavaju vašoj koži  da ostane zategnutija i hidrirana.

PARADAJZ

Ovo sjajno povrće sadrži likopen, supstancu koja pomaže u sprečavanju oštećenja od UVA i UVB zračenja. Konzumacija dva paradajza u toku dana mogu povećati indeks zaštite naše kože!

Foto: Unsplash.com/@omidian_hamed

VITAMINI C I E

Vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena i poboljšava sposobnost regeneracije. Zeleno lisnato povrće, brokoli, paprika, jagode, pomorandže, limun, limeta sadrže velike količine ovog vitamina. Vitamin E pokazao se kao odličan štit kože od UV zraka i drugih štetnih čestica iz vazduha kojeizazivaju slobodne radikale koji oštećuju kožu. Dodajte u svoju ishranu više maslinovog ulja, 100% integralnog brašna, kelja, bademe i kivi.

Autor: magazin.novosti.rs

#ishrana

#namirnice

#zdrava ishrana

#zdravlje