Vaše srce je vitalni organ koji pumpa krv kroz ostatak tela putem arterija i vena. Krv sadrži hranjive materije, poput kiseonika, koje su tkivima potrebne da bi obavljale svoj posao, stoga je važno da srce ispravno radi svoj posao. Ipak, koliko god je važno, toliko je i podložno srčanim bolestima i zatajenju srca.

Uz to, želite da budete sigurni da je vaše srce zdravo i u naponu, a to možete učiniti na nekoliko načina. Uz pravilnu ishranu, fizičke vežbe, pa čak i metode brige o sebi, toliko je mogućnosti kada je u pitanju zaštita srca od problema. Ispijanje određenih napitaka takođe je korisno za vaše srce. Zapravo, postoji jedna navika koja posebno pomaže vašem srcu.

Prema studiji koju je sproveo Nacionalni institut za srce, pluća i krv, najbolja navika za vaše srce je dobra hidratacija.

Istraživanje je pokazalo da dobro hidriranje može biti povezano sa smanjenim rizikom od razvoja zatajenja srca. Novo otkriće takođe sugeriše da ispijanje dovoljne količine tečnosti tokom života ne samo da podržava esencijalno funkcionisanje tela već može i smanjiti rizik od teških srčanih problema u budućnosti.

Prema rečima vodeće autorke dr. Natalie Dmitrieve, dobra hidratacija kao i smanjenje unosa soli, u smislu da obe mere podržavaju zdravlje srca i pomažu da se smanje dugoročni rizici od srčanih bolesti.

U studiji su sprovedena pretklinička istraživanja koja su sugerisala povezanost između dehidracije i srčane fibroze – zadebljanje srčanog mišića. Dmitrieva, kao i drugi istraživači, tražili su slične asocijacije u studijama koje su se bavile velikom populacijom ljudi.

Iz prikupljenih informacija, autori su zaključili da su nivoi natrijuma u krvi iznad 142 miliekvivalenta po litru (mEq/L) u srednjoj dobi povezane s povećanim rizikom od razvoja hipertrofije leve komore – zadebljanja mišića glavne srčane pumpne komore – i zatajenja srca kasnije u životu.

Iako su naučnici rekli da će biti potrebno randomizovano, kontrolisano ispitivanje kako bi se potvrdili ovi preliminarni nalazi, ove rane povezanosti ukazuju na to da dobra hidratacija može pomoći da se spreči ili uspori napredovanje promena u srcu koje mogu dovesti do zatajenja srca.

Autor: Pink.rs

#srce

#zdravlje