Za bolju rutinu tokom dana

Rutina dobrog sna počinje ujutru, kažu stručnjaci. Stručnjaci za spavanje smatraju da pet uobičajenih jutarnjih navika treba da udaljimo od svakodnevnih rutina, pišu Novosti.rs.

Buđenje u različito vreme svakog dana. Kada je u pitanju dobar san, doslednost je ključna - a to važi i za vreme spavanja i buđenja. Kada promenimo  raspored spavanja za više od sat vremena, naše telo se oseća umorno jer cirkadijalni ritam nije sinhronizovan. Međutim, kada se budite svaki dan u isto vreme, telo će prirodno biti spremnije da ustane.

Odlaganje alarma. Odlaganje ne čini ništa za nas osim što otežava ustajanje. Kada pritisnete dugme za odlaganje, veća je verovatnoća da ćete se vratiti u dublje stanje sna.

Izbegavanje jutarnjeg svetla. Spavanje je neraskidivo povezano sa našim cirkadijalnim ritmom, koji se oslanja na osvetljenje tokom celog dana ( jutarnje svetlo znači da je vreme za buđenje, a zalazak sunca znači da je vreme za spavanje). Prvo dobijanje jutarnjeg svetla je odličan način da probudite telo i um, dok izbegavanje može negativno da utiče na cirkadijalni ritam.

Preskakanje doručka. Doručak slobodno možemo da nazovemo najbitnijim obrokom koji predstavlja jedan od uslova za dobar početak dana.

Autor: magazin.novosti.rs

#jutro

#navike

#san

#spavanje