Spavanje u hladnoj sobi ne samo da dovodi do zdravijeg sna, već i do brojnih pogodnosti za koje niste znali!

Ono što možda niste nikada razmotrili? Zašto je korisno da spavaće sobe ostanu hladne tokom cele godine? Ne samo da pomaže u poboljšanju kvaliteta našeg sna, već može i da spreči bolest i čak uspori proces starenja!

Foto: Pink.rs

Kako se noć približava, naša telesna temperatura prirodno opada, signalizirajući da je vreme da usporimo i odmorimo se. Kada držite temperaturu u vašoj spavaćoj sobi hladnijom, pojačavate prirodni instinkt vašeg tela da spava.

Ako održavate spavaću sobu hladnom i regulišete temperaturu tokom cele noći, videćete da se vaš ukupan kvalitet sna poboljšava.

Foto: Pixabay.com

Hladnija soba podstiče telo da luči melatonin koji, pored toga što pomaže u kvalitetu sna, jednako pomaže i u usporavanju starenja kože. Druge prednosti povećane proizvodnje melatonina su redovni menstrualni ciklusi, pojačano raspoloženje, mršavljenje kao i povećano opšte zdravlje mozga!

Stresan dan i preterano razmišljanje držaće vas budnim celu noć, ali to nije jedini uzrok. Studije pokazuju da ljudi koji pate od nesanice imaju tendenciju da imaju topliju temperaturu tela pre nego što zaspu od takozvanih normalnih ljudi.

Postoji nekoliko načina na koje spavanje u hladnim sobama može da vam ulepša raspoloženje. Prva i najočiglednija je da ćete se, s obzirom na to da hladnija soba poboljšava kvalitet sna, probuditi odmorniji i sveukupno se osećati bolje. 

Foto: Unsplash.com

Drugi razlog je veza između melatonina i serotonina. Serotonin je poznati pojačivač raspoloženja. Kada imamo dovoljno oba hormona u mozgu, bolje se odmaramo i osećamo srećnije.

Autor: redportal.rs

#hladna soba

#nesanica

#san