Odgovor je mnoge iznenadio

Nedavno je na stranici Reviewed objavljen detaljan vodič za pranje posteljine, koji između ostalog kaže da bi posteljina trebalo da se opere nakon nedelju do najviše dve dana, da se ne bi nakupilo previše ‘mrtvih’ ćelija kože, grinja, masnoća s tela i bakterija.

Za potpuno čistu posteljinu i neometan san, vodič preporučuje nekoliko koraka:

1. Prvo, treba dobro proučiti etiketu s uputstvima za pranje, kako biste mogli da ciklus svoje mašine prilagodite tkanini.

2. Pre pranja tretirajte sve mrlje, a za mrlje od krvi koristiti hladnu vodu.

3. Odabrati pravi ciklus i temperaturu pranja na osnovu uputstva i podesiti prema tome koliko je posteljina prljava; na primer, za uklanjanje masnoća s posteljine koristiti duži ciklus s jako visokom temperaturom.

4. Nemojte preopteretiti mašinu jer čaršavi moraju da mogu da se kreću po bubnju da bi se očistili.

5. Nemojte koristiti listiće za sušenje jer one tkanini smanjuju mogućnost upijanja.

6. Kuglice za veš su sjajne jer mogu sprečiti da se vaš materijal skupi.

7. Okačite opranu posteljinu napolje ukoliko možete jer sunčeva svetlost pomaže u dezinfekciji i ostavlja svež miris ako u blizini nema zagađivača

8. Propeglajte čaršave i jastučnice kako biste ubili bakterije i grinje koje su preživeli pranje. Za pranje belih posteljina možete koristiti i pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice alkoholnog sirćeta čiji će miris u pranju nestati, a može čak i zameniti omekšivač.

Autor: redportal.rs / Krstarica

#posteljina

#pranje