Ne treba nanositi sve proizvode u isto vreme! 🤪

Vreme je da pričamo malo o pravilnoj nezi kože lica - tačnije o pravilnom nanošenju krema, seruma, losiona i ostalog.

Kako starite, veoma je bitno da negu kože lica prilagodite uzrastu, ali još bitnije prilagodite redosledu nanošenja proizvoda, jer verovali ili ne to igra VAŽNU ulogu u prevenciji starenja.

Foto: pexels.com

Da bismo što jasnije objasnili koje proizvode treba koristiti i u koje doba dana, podelili smo u dve kategorije - dan i noć.

Dan: Čistači - veoma je bitno da, nakon ustajanja lice umijete hladnom vodom. Umivajte se proizvodom koji služi za čišćenje viška sebuma iz kože, koji se tokom noći nataložio u porama.

Toner - odličan za pripremu kože za sledeći korak, toner će dubinski dezinfikovati kožu.

Serum - nezavisno od toga koji koristite, nanošenje seruma je sledeći korak. On priprema kožu da upije sve sastojke iz njega. Bitna stavka je da nikada ne stavljate samo serum i ništa više! On može da isuši kožu, ako ga ne ispratite hidratantnim kremama.

Foto: pexels.com

Krema za predeo oko očiju - ne, nisu sve kreme previđene da se nanose na predeo ispod očiju; štaviše, dermatolozi oštro opominju da kreme protiv bora u predelu oko očiju moraju biti isključivo za tu namenu! U suprotnom, mogu učiniti više štete nego koristi. Koža na tom predelu je jako tanka i osetljiva.

Foto: pexels.com

Hidratantna krema - UVEK se nanosi nakon seruma. Ona služi da "zaključa" u kožu sve benefite koji se nalaze u serumu i tako hidrira kožu.

Krema sa zaštitnim faktorom - poslednji korak za dnevnu negu kože lica dodeljen je možda najbitnijem proizvodu: kremi sa SPF faktorom (sun protection factor). Ona će najbolje štititi kožu vašeg lica, od štetnih sunčevih zraka (A i B) - pa tako gledajte da koristite kreme sa visokim faktorom zaštite. UVA i UVB faktori se razlikuju, jedni prodiru dublje u kožu, dok se drugi drže pri površini. Sunčevi zraci, pored toga što mogu da dovedu do nastanka kancera, aktivno učestvuju u stvaranju preuranjenih bora.

Foto: pexels.com

Noć: Sredstvo za skidanje šminke - na kraju dana, prvo i osnovno je da skinete šminku (ukoliko ste je naneli). To će pripremiti kožu na ostale korake.

Čistač - za večernje sate, najbolje bi bilo da koristite čistače za lice u formi gela. Oni su malo jači, što znači da će efikasnije očistiti prljavštinu sa kože.

Serum - ponavljate korak od ujutru. Ukoliko imate dve vrste seruma, efikasniji ostavite za večernju rutinu.

Ulje za lice - postoji mnogo ulja za lice koji su veoma blagotvorni za kožu. Naše preporuke su ulje od divlje ruže, jojobino, argan ili ulje badema.

Foto: pexels.com

Autor: redportal.rs

#kreme

#lepota

#nega koze lica

#nega kože

#nega lica

#serumi