Seks je tema o kojoj se često piše i priča i o njoj volimo da vodimo beskrajne rasprave.

Zapravo, ponekad se čini kao da pokreće ceo svet, ali činjenica je da muškarci i žene sasvim drugačije gledaju na seks.

Iako nije najvažniji na svetu, seksualni je život vrlo bitan kad su u pitanju odnosi. Stručnjaci za veze tvrde da ima jednaku važnost kao i poverenje i komunikacija. Izvor je zadovoljstva i odličan je način za oslobađanje od stresa. Osim toga, pomaže nam da ostvarimo bolju povezanost s partnerom.

Neke od najvažnijih razloga zbog kojih je seks tako bitan u svakoj vezi, otkrivamo u nastavku.

Strast

Upravo je seks jedan od najboljih načina za održavanje strasti u dugoročnim vezama, a to su potvrdila i istraživanja. Najbolji odnos imamo s osobom koja nam je najbolji prijatelj i ljubavnik u isto vreme. Ako nestane seks, onda će to biti kao da smo u vezi s prijateljem. Vrlo jednostavno, zar ne? Iz tog razloga, svakom odnosu je potrebna strast, uzbuđenje i seksualnost. Redovni odnosi s partnerom održavaju strast u vezi i čine ju zabavnom i kvalitetnom.

Oslobađa od stresa

Mnogobrojna istraživanja pokazala su da seks pomaže da se oslobodimo od stresa, a može ublažiti i bol. Naime, kod seksualnog odnosa oslobađaju se endorfini i drugi hormoni koji nas čine sretnima.

Povezanost između partnera

Seksualni odnosi s partnerom pozitivno utiču na intimnosti i produbljuju povezanost, a mogu povećati i samopouzdanje s obzirom na to da su potvrda da nas neko želi i žudi za nama. Seks je način komunikacije i drugoj osobi u vezi daje do znanja da je sve u redu, uprkos stresu i svim ostalim brigama koje život nosi.

Pozitivno utiče na san

S obzirom na to da oslobađa od stresa, seks pozitivno utiče i na san. Nakon seksa, oslobađa se hemijsko jedinjenje oksitocin, koji nam pomaže da spavamo kao bebe.

Čini nas srećnijima

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji redovno imaju seks puno srećniji od onih čiji je seksualni život zapostavljen. Već smo ranije spomenuli da seks oslobađa hormone sreće, a podiže i nivo samopouzdanja i pomaže nam da imamo bolje mišljenje o sebi.

Usrećuje vašeg partnera

Kad su muškarci pod velikim pritiskom i stresom, seks je način koji im pomaže da se opustimo, a to ste sigurno i same primetile kod svog partnera. Seks im omogućuje da zaborave na sve brige i probleme i da se osećaju poželjno.

Autor: Krstarica

#odnosi

#partneri

#seks

#strast