Bitno je čuvati im jastučiće na šapama

Najjednostavnije rečeno - psu je potrebna obuća ako će površina po kojoj će hodati naneti štetu njegovim šapama 🧐.

Jastučići na psećim šapama su dizajnirani za boravak na otvorenom i mogu mnogo toga da podnesu. Međutim, kada se vreme naglo pogorša, ono što svaki savestan vlasnik psa želi jeste da svog psa zaštiti i samim tim razmišlja o nabavci obuće za psa. Ako planirate da izvodite psa u šetnju po izuzetno niskoj temperaturi i plašite se da bi od leda i snega na ulicama mogao da dobije promrzline, sasvim je opravdano da mu obujete cipele 😊. Neke rase pasa mogu zahtevati više pažnje u pogledu šapa od drugih, u zavisnosti najviše od njihovih gena.

PSEĆI JASTUČIĆI NA ŠAPAMA

Jastučići na psećim šapama štite pseće prste i stopala od povreda bilo koje vrste. Oni pružaju podršku zglobovima i mišićima apsorbujući udarce dok pas hoda ili trči. Takođe, oni pomažu u cirkulaciji krvi kod pasa. U osnovi prisutan je sistem razmene toplote, koji zahvaljujući ovim jastučićima održava pseća stopala toplim tokom zime, dok ih u isto vreme hladi kada dođe leto 😍.

DA LI BI TREBALO DA PSI NOSE OBUĆU

Zahvaljujući čudesnim jastučićima na njihovim šapama psi u zatvorenom ne moraju da nose obuću, kao ni pri svakodnevnim šetnjama, po umerenim temperaturama. Kada je reč o ekstremnim temperaturama i izrazito surovim terenima, opravdano je nošenje pseće obuće. Psi poput čivave nisu stvoreni za trčanje po snegu i njima će obuća zaista koristiti na otvorenom. S druge strane, sibirski haski ili akita su rase koje mogu znatno duže vremena da provedu na snegu bez obuće 🧐.

ŠTA AKO PSI NE NOSE OBUĆU

Bez obuće, može doći do upale šapa. To stanje se naziva pododermatitis. NJega izazivaju obično gljivice i paraziti, a neki psi ga mogu dobiti nakon trčanja po snegu, betonu ili šljunku. Crveni natečeni jastučići su znak da pas pati od ovog stanja. Takođe, ako pas konstantno liže svoje šape i gubi dlake na njima, to nije dobar znak. Psi koji imaju više krzna između prstiju na šapama imaju i znato veći rizik od zaglavljivanja komadića soli koji se po ulicama baca kada je sneg, što može dovesti do ozbiljnih problema sa šapama 😥.

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆU OBUĆU ZA PSA

Zlatno pravilo koje bi trebalo da sledite glasi - ni previše uska ali ni previše labava obuća. Obuća mora da odgovara potrebama psa, odnosno da ne dozvolite da nosi zimske čizme tokom leta i obratno. Pobrinite se takođe da veličina obuće odgovara veličini psa, kao i da kada ima cipele na nogama pas može bez poteškoća da hoda u njima. Takođe, važno je da budete strpljivi jer će mu na početku trebati malo vežbe 😅, prenosi Magazin Novosti.rs.

Autor: magazin.novosti.rs / Ženski magazin

#odeća

#odgovarajuća odeća

#pas