Ljubimci su zaslužni

Istraživanje iz 2019. godine, u kojem je učestvovalo gotovo četiri miliona ljudi u SAD, Kanadi, Skandinaviji, Novom Zelandu, Australiji i Velikoj Britaniji, pokazalo je da osobe sa kućnim ljubimcem imaju 24 odsto manji rizik od rane smrti, prenose magazin.novosti.rs.

Pas smanjuje mogućnost od srčanog udara. To se naročito pokazalo korisnim za one koji su pretrpeli srčani ili moždani udar. Imali su 31 procenat manju verovatnoću da umru od kardiovaskularnih bolesti.I druga istraživanja su otkrila da su vlasnici pasa imali bolje zdravstvene rezultate nakon srčanog ili moždanog udara, posebno samci. Američko udruženje za srce je navelo da kod osoba koje imaju kućne ljubimce postoji manji rizik da obole i od dijabetesa.

Pas pruža emocionalnu podršku. Vlasnici pasa veruju da im njihovi krzneni prijatelji pružaju emocionalnu podršku. Rezultati studija govore da psi povećavaju dobro raspoloženje ljudi, a smanjuju loše. Istraživanje iz 2015. otkrilo je da su deca sa ADHD sindromom (hiperaktivna), koja su čitala priče pravim životinjama, pokazala veći napredak u saradnji, volontiranju i problemima u ponašanju od mališana s istim poremećajem koja su čitala plišanim ljubimcima.

Jedno istraživanje je pokazalo da su autistična deca smirenija i da više komuniciraju u prisustvu pravih životinja nego igračaka.

Autor: magazin.novosti.rs

#doktor

#ljubimac

#pas