Evo koliko dugo smemo da čuvamo šminku!

Možda je to vaša omiljena nijansa svetlucave senke ili ubitačni crveni karmin koji koristite samo u posebnim prilikama. Svi imamo bar jedan kozmetički proizvod kojeg iz nekog razloga ne želimo da se odreknemo.

Ono što verovatno i sami možete da procenite je, da je puderu došao kraj ako je promenio boju ili miris ili da je maskara beskorisna ako se osušila. Da li znate da se u vašu kozmetiku mogu useliti bakterije? Kao i hrana i šminka ima rok trajanja.

Foto: Unsplash.com/Raphael Lovaski

Ako vas pomisao na bacanje omiljene maskare posle 3 meseca baca u očaj, znajte da niste jedine. U jednoj anketi, koja je sprovedena na univerzitetu u Londonu, 92 posto devojaka je priznalo da koriste maskaru duže od 6 meseci.

Dalje u tekstu možete pročitati koliko određeni proizvod možete da zadržite od momenta kada ga otvorite.

3 MESECA - Maskara i tečni ajlajner.

6 MESECI - Tečni puder, hidratantne kreme i umivalice.

12 MESECI - Kameni puder, senke, karmini, olovke za oči i usta.

2 GODINE - Lakovi za nokte, bronzeri, parfemi

Foto: Pixabay.com/kinkate

Rok trajanja kozmetike može da bude utisnut na pakovanju, a i ne mora. Imaćete prilike da naiđete na proizvode na kojima piše koliko smeju da se koriste od otvaranja. Ako vaša kozmetika nema rok, onda pratite navedena uputstva koja smo vam dali i nećete pogrešiti. Ako ima rok, poštujte ga, kako biste svoje lice sačuvali od bilo kakvih iritacija, crvenila ili infekcija. Vodite evidenciju i pratite datume. Posle toga kozmetiku morate da obnovite. 🤷‍♀️

Autor: redportal.rs

#kozmetika

#rok trajanja

#šminka