Smrznute namirnice imaju i više nutritivnih vrednosti od svežih

​Ponekad smrznute namirnice imaju i više nutritivnih vrednosti od svežih, a niske temperature će sprečiti njihovo kvarenje.

Bobičasto voće: Maline, jagode i borovnice slatko su letnjo voće, i neretko se dogodi da ga zahvati plesan još i na policama trgovina.

Grašak: Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj sveži, i to jer sveži grašak gubi vitamine i minerale nekoliko sati ili dana od ubiranja.

Brokoli: Nutritivne vriednosti brokolija ne mienjaju se smrzavanjem. Sveža brokoli ubrzo će postati bled i opušten. Smrznuti će ipak ostati svež sedmicama.

Mlevena junetina: Mlevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kiseoniku. U tom je obliku meso izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok smrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.

Mango: Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. No, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vreme za ubrati voće i smrznuti ga, stoga je i smrznuta verzija puno bolji izbor nego ona sveža.

Autor: Nezavisne.com

#povrće

#smrznuto

#voće