Spavate li mirno? 😂

Čak i kada se dobro naspavate (što bi trebalo da bude najmanje sedam sati), da li se i dalje budite sa bolovima u vratu ili leđima? Pored dušeka, na kvalitet vašeg sna može uticati i jastuk. Neke od prednosti spavanja bez jastuka su:

Sprečava bol u leđima

Većina ljudi koristi jastuke koji ne podržavaju prirodnu krivinu kičme. Jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje. Jastuci specijalizovani za podršku nisu dugotrajni.

Sprečava bolove u vratu

Većina jastuka ne nudi pravu potporu i pogoršava držanje spavanja. Ako ne koristite jastuke, glava vam leži u prirodnom položaju. Tako se sprečava oštećenje nerava i istegnuće mišića, tako da osećate manje bolova. Premekani jastuci sprečavaju protok krvi u vratu.

Glavobolja

Ako ste se nekad probudili sa glavoboljom, da li ste pomislili da je možda za to kriv vaš jastuk? Pokušajte da spavate bez jastuka i proverite da li ćete se osećati bolje sledećeg dana. Spavanje sa mekanim jastucima smanjuje protok krvi u glavu, odsecajući deo uobičajenog dovoda kiseonika u glavu, te tako uzrokuje glavobolje.

Smanjuje stres

Ako spavate u pogrešnom položaju zbog jastuka, možda ćete ga na kraju baciti ili okretati se tokom cele noći. Ovo povećava stres koji može dovesti do mentalnih i zdravstvenih problema. Nakon mirnog noćnog sna, sutradan ćete možda osetiti povećanu energiju.

Sprečava akne na licu

Akne možete izbeći ako spavate bez jastuka. To je zato što su akne rezultat prljavštine i ulja koje se nakupljaju na licu i začepljuju pore. Upala može prouzrokovati oticanje, crvenilo, pa čak i infekcije. Vaše lice je uz jastuk većinu vremena tokom noći. Verovatno ne perete jastučnice ili jastuk svake večeri. Jastuk je izložen pljuvački, prašini i znoju, čineći ga mestom gde bakterije borave. To dovodi do pojave akni na licu.

Autor: redportal.rs

#bol

#jastuk

#spavanje

#zdravlje