Evo koje namirnice bi trebalo da ubacite u ishranu

Sigurno ste hiljadu puta čuli da je doručak najvažniji obrok i to se ne kaže tek onako – jutarnji obrok pomaže u regulaciji telesne težine, energije i koncentracije. Takođe, ono što prvo pojedemo u toku dana ima i veliki uticaj na naš imunitet, a stručnjaci otkrivaju šta je najbolje jesti ujutru za snažan imuni sistem, piše Mondo.rs.

Dodajte voće i povrće. Brz i jednostavan način da dodate nutrijente i vitamine u ishranu je da joj dodate voće i povrće. Ukoliko, recimo, doručkujete ovsenu kašu, dodajte nešto od bobičastog voća, a ako su vaš izbor ipak jaja, dodajte im malo povrća

Unosite dovoljno vode. Koliko god vam delovalo primamljivo da uz doručak popijete čašu sveže isceđenog soka, voda je ipak bolji izbor. Jako je važno da unosite dovoljno tečnosti da bi organizam bio zdrav.

Pojedite citrus. Citrusno voće je puno vitamina C, koji doprinosi smanjenju rizika obolevanja od raka i kardiovaskularnih bolesti. U ovom voću se nalaze i flavonoidi, koji pomažu kod infekcija gornjeg respiratornog trakta.

Dodajte proteine. Konzumiranje proteina za doručak, poput jaja, mesa ili čak dodavanje proteina u prahu u ovsenu kašu ili nešto slično, sjajan su način da napunite organizame energijom, ali i da uradite nešto dobro za imunitet.

Fokusirajte se na vlakna. Zbog činjenice da su nesvarljiva, vlakna su sjajna za zdravlje creva. Pomažu u regulaciji šećera u krvi, duže vas drže sitim, a takođe su i važna za digestivni sistem i imunitet.

Autor: mondo.rs

#dorucak

#imunitet

#ishrana