Nude brojne zdravstvene prednosti

Smatra se da urme potiču iz regije koja se proteže između Egipta i jugozapadne Azije. Urme su hiljadama godina bile osnovna hrana Bliskog istoka.

Slatkog su ukusa, pa su idealna zamena slatkišima 😍. Međutim, pored toga, nude brojne zdravstvene prednosti.

Nazvane su "slatkišima prirode" jer su odlična zamena za beli šećer.

KALIJUM

Urme imaju 20% preporučenog dnevnog unosa kalijuma. Kalijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u ljudskom telu. On reguliše ravnotežu tečnosti, kontrakcije mišića i nervne signale. Kada je nivo kalijuma nizak, to utiče na glavne telesne funkcije, što dovodi do niskog nivoa energije, grčeva u mišićima i fizičkog i mentalnog umora.

URME SADRŽE VLAKNA

Urme sadrže vlakna koja su ključna u regulisanju digestivnog sistema i održavanju normalnog zdravlja creva 😎.

MAGNEZIJUM I BAKAR

Magnezijum reguliše funkciju mišića i nerava, nivo šećera u krvi i krvni pritisak. To je takođe ključno za sintezu proteina u telu. Doprinose i apsorpciji gvožđa.

Urma sadrži oko 18% bakra, što pomaže da naše telo dobije dovoljno gvožđa. Bakar je neophodan za ljudsko telo jer doprinosi apsorpciji gvožđa, a zajedno ovi minerali funkcionišu kako bi omogućili telu da formira crvena krvna zrnca. Bakar takođe pomaže našim telima da održe zdrave kosti, krvne sudove, nerve i imunološku funkciju.

ANTIOKSIDANSI

Antioksidansi pomažu u eliminaciji radikala iz ćelija i smanjuju štetu uzrokovanu oksidacijom 🧐. Ishrana bogata antioksidansima takođe može da smanji rizik od srčanih bolesti.

IZVOR VITAMINA B

Urme sadrže vitamin B6, koji pogoduje centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Vitamin B6 u telu funkcioniše tako da pretvara hranu u energiju i pomaže u proizvodnji serotonina i dopamina, piše Magazin Novosti.

pročitajte još

U Srbiji POSKUPEO HLEB!

Autor: magazin.novosti.rs

#ishrana

#urme

#zdrava ishrana