Posebno za mozak 🧠

Maženje je važno sredstvo u roditeljstvu. Ono neguje povezanost i osećaj sigurnosti. Za šta je sve korisno maženje u nastavku vam donosimo:

Fizički dodir oslobađa hormone sreće

Fizički dodir zapravo pokreće hormon koji se oslobađa u našem mozgu, tačnije oksitocin. Ovo je važno za majke jer pomaže u stvaranju emocionalne veze, a isto važi i za decu.

Ovaj hormon pomaže majkama da osećaju "moje dete je neodoljivo" i zato provođenje vremena u zagrljaju deteta može promeniti vaše raspoloženje.

Zanimljivo je da ako su deca lišena fizičkog dodira dugo vremena, čak i u odrasloj dobi, maženje ili zagrljaj mogu osloboditi oksitocin negativno, dajući im sumnjičava osećanja umesto da ih vole.

Zbog toga je važno da fizički dodir postane norma.

Maženje pomaže deci da nauče kome da veruju

Jedno od uobičajenih ponašanja dece koja u ranim godinama nisu primila ljubavni fizički dodir je neselektivna druželjubivost. Oni su prijateljski raspoloženi i veruju većini bilo koje odrasle osobe bez mudrog razumevanja tih odnosa.

Deca se osećaju privrženija i više vezana za roditelje, jer tamo postoji drugi nivo poverenja i poznavanja koji nemaju sa drugim odraslima.

Fizički dodir smanjuje stres i olakšava varenje

Kada zagrlite nekog sa puno ljubavi i čvrsto, to stimuliše receptore dodira ispod kože, koji šalju poruku vagusnom nervu u vašem mozgu. Vagusni nerv koristi ovaj znak da uspori puls i krvni pritisak, dovodeći vas u opušteno stanje. Zagrljaj čak suzbija hormone stresa kao što je kortizol, olakšava apsorpciju hrane i proces varenja i podstiče oslobađanje serotonina koji se suprotstavlja bolu.

Ljubav i sigurnost

Kada se dete oseća voljeno i zbrinuto, oseća se sigurno. Ako se vaše dete oseća nervozno ili uplašeno, rešenje je fizički dodir. Vaše reči su važne i povezane sa fizičkim dodirom te će umiriti živce vašeg deteta i pomoći će mu da se oseća sigurno.

Ako se vaše dete oseća u opasnosti, privucite ga sebi. Vaše prisustvo deluje smirujuće na njih. Bezbednost je izuzetno važna za decu koja od roditelja žele sigurnost i stabilnost.

Ne potcenjujte važnost dodira. Zagrljaj kad se probude, maženje kad vam u krilu čitaju knjigu, dodir na ruci, ramenu ili po glavi dok prolazite nisu veliki gestovi, već dosledno pokazivanje naklonosti koja signalizira vašoj deci da ste vi tu uvek za njih.

Tviteraš @100leBgd je ovu temu pokrenuo na Tviteru postavivši pitanje:

- Mazite li dovoljno svoju decu?

IZVOR: TW / @100leBgd

A ako je verovati komentarima, većina roditelja to radi osim kad dođu u tinejdžersko doba. 😅

Autor: redportal.rs

#ljubav

#maženje

#sigurnost

#zagrljaj