Niste ludi, i drugima se dešava 😏

Prestanak pušenja sigurno je najbolja odluka koju možete donijeti za svoje cjelokupno zdravlje uprkos svim neželjenim nuspojavama, pa čak i gojenju.

Centar za kontolu i prevenciju bolesti smatra da prestanak pušenja može da smanji rizik od razvoja povezanih bolesti, uključujući hroničnu opstruktivnu plućnu bolest i kardiovaskularne bolesti.

Ukoliko primijetite da se gojite nakon što ste ostavili cigarete, znajte da niste sami. I nauka povrđuje zašto vam se to događa jer mozak mogao da bude krivac za pretjeranom žudnjom za prerađenom hranom, jer tako može da popuni prazninu nikotina.

Naučnici su u ovoj studiji proučavali da li naglo povlačenje nikotina povećava unos nezdrave hrane bogate solju, mastima i šećerom. Oni su pratili grupu pušača i nepušača starosne grupe od 18 do 75 godina.

Svi učesnici dobili su uputstva da ostave cigarete na 24 č. dobili su ili 50 miligrama leka koji se obično koristi za lečenje poremećaja upotrebe opojnih sredstava i poremećaja upotrebe alkohola.

Naučnici su primetili da je razlog za uzimanje leka bio normalizacija unosa kalorija na nivo koju je u skladu s grupom nepušača. Učesnici su zamoljeni da odaberu grickalice koje se sastoje i od hranljivih i od nezdravih sastojaka. Studija je otkrila da je veća verovatnoća da će pušači, koji nisu dobili lek, uzeti nezdrave namirnice u poređenju sa nepušačima u grupi.

Ako ste nedavno prestali da pušite i otkrili da u poslednje vreme žudite za slatkišima i masnom hranom, znajte da niste ludi - za to postoji sasvim opravdan razlog.

Autor: Kurir

#Test

#cigarete

#kalorije