Nije sve kao što izgleda...

Svet u kome živimo zasnovan je na prekomernoj potrošnji. Kako je više stvari dostupno, čini nam se da nam više stvari i treba. Nekontrolisana kupovina ne stvara problem samo našem novčaniku, već i eko-sistemu. Pitate se kako? Razmislite samo na kojim mestima najčešće kupujete garderobu i kozmetiku i setićete se da su upravo te kompanije uključene u "zelene kampanje". Kako ovo može biti loša stvar?

Odgovor se krije iza svih tih kampanja, reklama, ogromnih natpisa i poziva na društvenu odgovornost. Kada kompanije ulažu više vremena i novca u marketing svojih proizvoda ili brendova i poturaju ih kao "zelene", umesto da se zaista trude da osiguraju njegovu održivost, oni rade baš suprotno. Taj fenomen se naziva greenwashing odnosno zeleno pranje.

View this post on Instagram

A post shared by Nataša Džaleta (@unpretentiousme)

IZVOR: IG / @unpretentiousme

Eko-manipulacija ili zeleno pranje je postupak prenošenja lažnog utiska ili davanja obmanjujućih informacija o tome kako su proizvodi kompanije ekološki prihvatljivi. Neutemeljena je tvrdnja da se potrošači obmanjuju kako bi verovali da su proizvodi kompanije ekološki prihvatljivi.

Ukoliko neka kompanija tvrdi da su njihovi prouzvodi od recikliranog materijala ili pozivaju na reciklažu, oni se služe tim trikom kako bi zamaskirali sve štetne posledice koje kreiranje takvog proizvoda ima po eko-sistem.

Na plastičnim bocama za vodu, kao što su vode-kompanija Poland Spring, Evian i Deer Park, na etiketama je slika prirode. Plastične boce za vodu dizajnirane su za jednokratnu upotrebu i jedna su od najvećih opasnosti trenutno za našu okolinu. Iako oni potenciraju priču brige o zdravlju, čine mnogo više štete nego koristi samom proizvodnjoj flaša.

Starbaks je još jedan dobar primer. Oni su 2018. došli na ideju da zabrane korišćenje plastičnih slamčica, što bi bio veoma društveno odgovoran potez. Međutim, oni su kreirali poklopca za čaše koji je zapravo sadržao mnogo više plastike od starog poklopca zajedno sa slamčicom.

Ukoliko ste razumeli tekst, da li vam padaju na pamet još neki primeri iz vaše okoline?

Autor: redportal.rs

#eko-manipulacija

#greenwashing

#zeleno pranje