Sve što treba da znate za pripremu zimnice

Iako su mnogi mislili da će priprema zimnice da izumre u modernom dobu, ovaj običaj se vraća na velika vrata. U nastavku vam donosimo pravila kojih treba da se pridržavate prilikom pripreme.

ZRELI PLODOVI

Jako je važno da za zimnicu birate zrele i zdrave plodove koji nisu ni na koji način oštećeni.

ČISTOĆA

Potrebno je da same namirnice, ali i pribor koji se koristi pri pripremi i posle pri skladištenju. Sterilizovan pribor osiguraće vam dugotrajnost i kvalitetu pripremljene zimnice.

JEDNOSTAVNI RECEPTI

Ako ste totalni početnik, najbolje je da krenete s manje zahtevnim receptima, odnosno pripremom onih jela s kojima je mogućnost da pogrešite minimalna.

PAZITE NA KONZERVIRANJE

Ako želite uvek i u svakom trenutku biti sigurni da znate što konzumirate, koristite prirodne konzervanse, među kojima je odličan izbor bosiljak. Bosiljak sadrži linalol, cineol i druge antiseptičke sastojke koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprečavaju njihov rast. Uz bosiljak, prirodni konzervansi su gorušica i hren koji se uz šećer, so, ocat ili alkohol dodaju hrani kako bi se sprečilo kvarenje.

TEGLE DOBRO OPERITE

Takođe, treba paziti i na tegle u koje ćete spremiti zimnicu. Operite tegle i dobro ih osušite u pećnici. Neka budu vruće ako se u njih stavlja vruća tekućina ili smesa. Najbolje ih je držati na 70 stepeni oko pola sata, tako ćete biti sigurni da su potpuno sterilizovane. Ako koristite gumene čepove, kod konzerviranja napravite vakuum.

SUVO MESTO

Napunjene tegle ostavite na suvo i tamno mesto, a idealno bi bilo da je temperatura prostora u kojem ih čuvate stalno 10 stepeni Celzijusa.

DODAVANJE SIRĆETA

Kada dodajete ocat, pazite da prekriva povrće barem 2 centimetra, odnosno da povrće ne izviruje.

Autor: redportal.rs

#kiseljenje

#pravila

#priprema

#salata

#zimnica