Za šta je đumbir dobar? 🤔

Đumbir je vekovima važan deo azijske kulture, a to je uglavnom zato što ima moćna lekovita svojstva. Evo nekih zanimljivih prednosti uključivanja đumbira u ishranu.

Foto: Unsplash.com

Ako osećate mučninu, jednostavno pipijte šoljicu čaja od đumbira i odma ćete se osećati mnogo bolje! Istraživanja su pokazala da je đumbir veoma efikasan u smirivanju mučnine i povraćanja.

Redovna upotreba đumbira može zapravo pomoći u sprečavanju nastanka bolesti kostiju. Nekoliko naučnih studija potvrdilo je da đumbir može pomoći u oslobađanju bolova u zglobovima i smanjiti simptome osteoartritisa.

Izuzetno je blagotvoran za vaš probavni sistem. Redovno konzumiranje đumbira pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, naročito nakon obroka. Ovo pomaže u regulisanju probave i održavanju sistema za varenje u najboljem stanju.

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da đumbir snižava rizik od raka. Štaviše, neke studije pokazuju da jedinjenja u đumbiru posebno mogu da smanje rizik za rak jajnika.

Đumbir pomaže u oslobađanju mišićnih tegoba, posebno kod sportista. Ako se već neko vreme borite sa bolovima u mišićima, ne morate uvek da uzimate lek protiv bolova da biste sve držili pod kontrolom.

Samo šolja čaja od đumbira 20 minuta pre obroka je dovoljna kako biste sprečili gorušicu. Đumbir ima antibakterijska svojstva, pa se pokazao efikasnim protiv bakterija odgovornih za izazivanje kiseline.

Kako izabrati dobar đumbir?

Trebalo bi da se odlučite samo za svež koren đumbira. Ili možete koristiti organski đumbir u prahu.

U slučaju da kupujete svež đumbir posebnu pažnju treba da obratite na koren. Trebalo bi da bude čvrst i bez buđi. Kada se zamrznu, mogu da traju i do 6 meseci. 

Autor: redportal.rs

#đumbir