I kad nemate sve sastojke, možete napraviti fantastičan desert

Ukoliko ste planirali da napravite nešto slatko, ali nemate jaja i mleko, ne očajavajte. Postoji rešenje! Došli ste na pravo mesto. U nastavku vam donosimo recept za čokoladnu tortu bez mleka i jaja.

Sastojci za fil: 150 ml soja mleka, 4 mahune kardamoma, 4 kašike smeđeg šećera, 1 kašika kukuruznog brašna, 250 g crne čokolade (70% kakaa), 1 kašika ekstrakta vanile.

Kora: 

250 g pšeničnog brašna, 125 g kristal šećera, 1 kašičica izrendanog đumbira, 125 g margarina od soje.

Priprema:

⁕ Zagrejte rernu na 180 stepeni. U veću posudu sipajte brašno, kristal šećer i đumbir. Izmešajte sve suhe sastojke, pa dodajte istopljen margarin od soje i dolijte malo hladne vode. Mesite i od dobijenog teksta napravite lopticu i ostavite je da odstoji oko 30 minuta u frižideru.

⁕ Zatim razvucite oklagijom testo da bude debelo pola cm, stavite na pleh i ostavite da odstoji u frižideru još 30 minuta. Nakon toga izvadite testo pa pecite u rerni oko 10 do 15 minuta, dok korica ne dobije zlatnu boju.

⁕ Za pripremu fila sipajte sojino mleko u veću posudu, pa dodajte 200 ml vode, očistite i sipajte kardamom i šećer, pa kuhajte fil na blagoj vatri uz mešanje.

⁕ Kukuruzno brašno sipajte u manju posudu i prekrijte sa 2-3 kašike toplog fila od sojinog mleka. Umešajte tako da se brašno sjedini sa filom, a zatim dobijenu smesu sipajte u fil i mešajte na blagoj vatri još nekoliko minuta.

⁕ Kada je fil kuhan, izvadite iz njega semenke kardamoma. U veću posudu stavite crnu čokoladu i prekrijte vrućim filom od sojinog mleka i sve lepo umešajte, pa dodajte i ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Ostavite fil da odstoji 5-6 sati. Dodajte ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Dobro umešajte i ostavite da odstoji oko 5-6 sati.

⁕ Na koricu nanesite fil koji je odstojao i poslužite kolač.

Autor: redportal.rs

#desert

#jaja

#mleko

#recept

#čoko fantazija

#čokoladna torta