Češće će se jesti 😎

Pica je jedno od jela koje velika većina ljudi voli da jede. Ali smatra se da nije baš zdrava i da brzo može da ugoji. Ali evo jedne činjenice koja ide u prilog onima koji picu obožavaju, a pogotovo muškarcima. 😁

Jedno istraživanje je pokazalo da su muškarci koji su jeli dnevno dve kašike paradajz pirea imali mnogo veći broj spermatozoida sa boljom pokretljivošću. Tajna je u likopenu, nutrijentu i antioksidansu koji sprečava oštećenja sperme, ali i smanjuje rizik od nastanka mnogih bolesti.

Budući da organizam ne proizvodi likopen, neophodno je konzumirati hranu bogatu ovim sastojkom. Sok od paradajza, sos za picu i špagete, kao i kečap, odličan su izvor likopena i bolje se apsorbuju u organizmu od svežeg paradajza. Ali ako ga kuvate sa malo ulja u velikoj meri povećava apsorpciju likopena, a sveže voće i povrće, poput lubenice, ružičastog grejpa i crvene paprike, takođe sadrži ovaj nutrijent.

Istraživanja su pokazala i da likopen štiti od raka digestivnog trakta, debelog creva, prostate, pluća i nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#Pica

#muskarci

#plodnost