Kako da svom telu priuštite dovoljna sna? 🤔

San je potreban za više stvari u našem životu. Zbog brzog života koji većinom svi vode, san nam je potreban kako bi se i kvalitetno odmorili, bolje funkcionisali tokom dana, ali i kako bi naš organizam ostao zdrav. 😏

Kada se dobro naspavamo i našem organizmu priuštimo dovoljno sati odmora, naš metabolizam radi brzo i tako ubija sve bakterije i viruse. Kada loše spavamo, naš organizam je sutradan i dalje iscrpljen, mi se osećamo dekocentrisano i nismo dovoljno produktivni. Takođe, umor utiče i na naše emocije, aneksioznost, depresiju, ali i težinu. Postavlja se pitanje: Kako da svom telu priuštite dovoljna sna? 🤔

Ukoliko imate problem da noću zaspite, trebalo bi da razmislite o nekoj dnevnoj aktivnosti zbog koje ćete ispustit hormon sreće ali i koji će vaše telo umoriti, na dobar način. Jedan od tih načina je i da krenete da vežbate, sami ili u teretani.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno treniraju, mnogo bolje spavaju noći i ne osećaju se pospano tokom dana. Redovnim vežbanjem poboljšaćete simptome nesannice i apneje u snu, kao i vreme koje provodite u dubokim i obnavljajućim fazama sna.

Ne morate sebe čak ni da forsirate. To može biti i neka lagana šetnja, vožnja bicikla ili rolera. Zapamtite da je bitno da se aktivirate, ali i da u tome nađete užitak, kako bi to postala vaša svakodnevna rutina.

Autor: redportal.rs

#Treniranje

#organizam

#san

#spavanje

#vežbanje