Stručnjaci objašnjavaju 👇🏻

Jaja su jako hranljiva pa ih mnogi preporučuju za ishranu ili kao dodatak ishrani. Ono što može da zbuni ljude je informacija da jaja mogu da podignu nivo holesterola. Ipak, to ne bi trebalo da izaziva brigu, objašnjava nutricionistkinja Melisa Mejer.

Jaja sadrže holesterol, zbog čega se godinama priča o tome da podižu nivo holesterola u krvi. Takozvani loš holesterol može da dovede do začepljenja krvnih sudova i potencijalno, infarkta, pa je logično da se ljudi plaše kada čuju takvu izjavu. Međutim, dobra vest je da su naučna istraživanja potvrdila da holesterol u hrani zapravo ne utiče baš mnogo na nivo holesterola u krvi. Umesto toga, zasićene masti koje su loša vrsta masti, imaju mnovo veći efekat na nivo holesterola.

Kada je reč o makronutrijentima, jaja su puna proteina koji je važan za mišiće i kontrolu gladi. Takođe, jaja se klasifikuju kao "potpun" protein, što znači da sadrže i esencijalne aminokiseline koje trebaju telu da bi normalno funkcionisalo. Jaja sadrže i zdrave masti poput omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i imaju antiinflamatorno dejstvo. Kada je reč o mikronutrijentima, jaja su jedna od retkih namirnica koje sadrže vitamiin D, a pored toga u sebi imaju i vitamine E i A, kao i gvožđe.

Nutricionistkinja Mejer kaže da ne postoji tačan limit kada je reč o broju jaja koje smete da pojedete, ali to svakako ne znači da treba da ih jedete po nekoliko dnevno jer onda nećete imati mesta u telu za druge nutrijente.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#holesterol

#ishrana

#jaja

#vitamini