Izbegavajte ih! Vaša koža će vam biti zahvalna! 👇

Ako se vaši dnevni obroci sastoje od već pripremljenih, prerađenih namirnica i grickalica, umesto svežih proizvoda i prirodnih proteina, posledice će biti vidljive i spolja i iznutra.

Da bi raščistili stvari, dermatolozi i stručnjaci za negu kože otkrili su koje namirnice mogu nepovoljno uticati na vaš ten. U nastavku saznajte više.

ŠEĆER

Da li postoji neko ko povremeno ne voli da se počasti kriškom fine torte ili kuglom osvežavajućeg sladoleda? Šećer u vašim omiljenim poslasticama može da izazove povećanje insulina, što će dovesti do upalnih procesa na vašoj koži (kao što su bubuljice). Ove posledice dugoročno mogu da utiču na vaš ten. Upalne reakcije na šećer mogu da izazovu oksidativni stres na vašoj koži, koji može da ošteti kolagen i stvori (preuranjene) bore.

KOFEIN

Istina je da je vaša jutarnja šoljica (ili dve) kafe takođe kriva za lošu kožu. Kofein iz vaše omiljene kafe podstiče mozak da proizvede više kortizola (hormona stresa), koji može da pogorša akne i ubrza starenje kože, kao i da dehidrira vašu kožu. Zbog toga će biti suva, a vi ćete imati vidljivije bore.

ALKOHOL

Verovatno već znate da zapravo ne dobijate nikakve beneficije za svoje zdravlje od ispijanja alkoholnih pića, ali štetan efekat koji vaše omiljeno piće može imati na vaš ten mogao bi da bude dovoljan da preskočite sledeću turu. Konzumiranje alkohola dovodi do crvenila u licu, pucanja kapilara, oticanja kože i mekog tkiva. Takođe, alkohol može da dehidrira kožu i ostavi je suvom i bledom.

PRERAĐENA HRANA

Puno šećera ili ugljenih hidrata može dovesti do neželjenih procesa na koži. Pokušajte da izbegavate grickalice koje su bogate šećerom, ali i solju i zamenite ih zdravijim varijantama kao što su orašasti plodovi.

Dakle, nećete osetiti samo rezultate loše ishrane u stomaku, već ćete ih videti i na svojoj koži. Ako se hranite zdravo vaša koža će sijati, ali ako jedete "đubre" vaša koža će se pobuniti.

Autor: redportal.rs

#blistav ten

#zdrav obrok