Veoma bitan za zdravlje

Vitamin E dragocen je za zdravlje i zato ga je dobro uvrstiti u jelovnik preko određenih namirnica 😎.

U suprotnom, postoje šanse da dođe do raznih zdravstvenih problema i bolesti. Oni koji se pridržavaju preporuke mogu da budu mirni kad su u pitanju antioksidanti i zaštita od prodora štetnih radikala. Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje, zatim smanjuje šansu za nastanak hroničnih bolesti, ali i štiti imuni sistem.

Sledeće namirnice su bogate ovim vitaminom:

MASLINE 😍

Ako volite kombinaciju gorčine i soli, onda je ova, mahom grčka, namirnica pravi izbor za vas. Bilo da su sveže ili konzervirane u ulju, masline obezbeđuju dovoljnu količinu vitamina E. Preciznije, 100 g dnevno dovoljno je za 25% preporučenog unosa.

AVOKADO 😎

Ovo voće nije popularno bez razloga jer kupci prepoznaju kvalitet. Jedan avokado doprinosi trećini preporučene dnevne doze vitamina E. Pored svežeg oblika, može se koristiti i za pripremu salata, gvakamole sosa, humusa, namaza i sendviča.

Foto: Unsplash.com/Dirk Ribbler

SEMENKE 😊

Ovde se, pre svega, misli na suncokret, susam i bundevu, koji se takođe mogu uvrstiti u raznorazna jela. Semenke suncokreta prednjače, jer se u svega 50 g dobija sve što nam treba.

LEŠNIK 🤩

Lešnik je koštunjavo voće koje ima puno blagodeti za organizam, kao što je smanjenje holesterola i borba protiv kardiovaskularnih bolesti. U sebi sadrži kalcijum, magnezijum, vitamin A, ali i E. Možete ga konzumirati u sirovom ili pečenom stanju, ili kao krem od lešnika (u ograničenoj količini).

BADEM 😚

Nakon lešnika, izdvaja se i badem, koji je delotvoran koliko i semenke suncokreta. Mogućnosti za konzumaciju su razne, pa tako može biti odlična grickalica (opet u ograničenoj količini); bademovo mleko odlična je zamena za kravlje mleko, dok se bademovo ulje koristi u kozmetičkoj industriji.

SPANAĆ 🤗

Većina nas seća se mornara Popaja i njegove supermoći nakon što pojede ovo povrće. Ono je bogato kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, te vitaminom E. Šolja obarenog spanaća donosi 20% preporučenog dnevnog unosa. Naravno, postoje i ljubitelji svežeg oblika u salatama.

Foto: Pixabay.com/Devanath

KUPUS 😋

Ovo povrće ponekad porede sa govedinom, prema vrednostima gvožđa, kalcijuma i proteina. Takođe, visoko je na listi namirnica koje imaju antiupalno dejstvo. Jedna šolja termički obrađenog kupusa znači da ste uneli čak 60% vitamina E od potrebne dnevne količine.

BLITVA 😜

Slično spanaću, i blitva je sjajna po nutritivnim vrednostima. Bilo da želite da smršate, ojačate kosti, poboljšate varenje ili sprečite anemiju, znate šta vam je činiti. Sto grama ovog zeleniša obezbeđuje 15% preporučene dnevne količine vitamina E.

BROKOLI 🤯

Nije tajna da ga deca ne vole, ali odraslima brokoli omogućava najbolji detoks. Dobar je za kožu, kosti, ali i kao izvor vitamina E, a 100 grama ovog zelenog povrća obezbeđuje 10% preporučenog dnevnog unosa.

PAPAJA 😏

Za kraj, jedna egzotična namirnica, koja je takođe sjajna za varenje, kožu, odbrambeni sistem, a sadrži i antioksidante. Može se konzumirati u svežem obliku, ali i zamrznuti i upotrebiti za pripremu sokova i šejkova. Jedna voćka donosi 20% vitamina E, u odnosu na ukupnu dnevnu preporuku.

Autor: Magazin Novosti / City Magazine

#namirnice

#povrće

#vitamin

#vitamin E

#vitamini

#voće

#zdravlje