Konzumiranje čokolade ujutru i uveče pomaže našem organizmu 😱😱

Otkad znamo za sebe uče nas da je čokolada štetna, da goji, da je treba izbegavati, a ako baš morate da je jedete jedite onu bezukusnu čokoladu za kuvanje ili onu gorku sa 75 odsto kakaoa.🙄 Realno, ko to još jede?? 🤢😅

Međutim, možda i nije sve tako crno. 😂 Naime, u bolnici Brigham & Woman koja se nalazi u Bostonu, sprovedeno je istraživanje u kom su otkrili da konzumiranje čokolade uveče i ujutru u malim količinama može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi.

Studija je sprovedena na 19 žena koje su bile podeljene u 3 grupe. Jedna grupa je uz obroke ujutru i uveče jela i 100 grama čokolade, a ostatak ishrane im nije bio kontrolisan. Nakon 2 nedelje primećeno je da ove žene imaju 4.4 odsto nižu koncentraciju glukoze u krvi, kao i da su imale manju želju sa nečim slatkim u toku dana.

Međutim, čak se i u ovoj studiji naučnik složio da ako je moguće ipak uzmete 100 grama crne čokolade, 2 puta dnevno, jer ovo je ipak mala studija i nije dokaz da baš treba dan da se započne sa 100 grama obične čokolade.

- Naša otkrića pokazuju da nije bitno samo šta jedemo, već i kada jedemo i da i vreme obroka može da utiče na fiziološke mehanizme koji su uključeni u regulaciju telesne težine - rekao je neuronaučnik dr Frenk A Šir.

Sa teorijom oko crne čokolade složio se i nutricionistički psihijatar dr Dru Remzi koji kaže da crna čokolada može i za doručak, pogotovu ako je napravljena od sirovog kakaoa.

- Flavanoli iz kakaa povećavaju protok krvi u mozgu i uključuju se u mikrobiom - objasnio je, a povezani su sa kratkotrajnim pamćenjem, čak i u područjima mozga gde se dešava neurogeneza (rast novih moždanih ćelija).

Ako vam nedostaje ideja kako da čokoladu uklopite u doručak, dr Remzi savetuje palačinke sa čokoladom, čokoladne mafine, čokoladni smuti sa porcijom voća, ili tamnu čokoladu na toplom tostu.

Šta reći ljudi? Dakle, može ali opet mora se držimo one za kuvanje ili ove crne čokolade. 🙄 Mada, bolje i to nego da uopšte ne smemo da se zasladimo. 😏

Autor: redportal.rs

#crna čokolada

#kakao

#čokolada