Da bi nam organizam dobro vario treba malo da pripazimo

Svi imamo navike koje nam poboljšavaju život i čine nas uspešnim ljudima, ali imamo i one navike koje nisu baš dobre po nas. Svakodnevno radimo neke stvari koje smetaju našem organizmu a da toga nismo ni svesni. Evo 3 stvari koje posle ručka nikako ne bismo trebali da radimo kako organizmu ne bismo napravili problem sa varenjem.

Da jedemo voće.

Veoma često nakon solidnog ručka ili večere poželite nešto slatko. Voće deluje kao zdravija i manje kalorična opcija od slatkiša. Međutim, to uopšte nije dobra ideja, kažu stručnjaci. Zašto? Zato što je ovu namirnicu najbolje jesti na prazan stomak. Da bi se voće svarilo potreban je veliki broj različitih enzima. Osim toga, fruktozi je potrebno više vremena da se potpuno apsorbuje. Postoji još jedan razlog - voće je mnogo hranljivije ako se jede na prazan stomak. Dokazano je da konzumacija voća nakon obroka može da uzrokuje probavne smetnje, gorušicu i nadimanje.

Tuširamo se.

Dobar protok krvi u želucu je preduslov normalne probave. Ako odete pod tuš odmah nakon obroka, protok krvi u rukama i nogama će se nekoliko puta povećati, a kao rezultat varenje će se usporiti. Nemojte se začuditi ako nakon toga osetite bolove u stomaku.

Zapalimo cigaretu.

Ako ste pušač, onda nema ničeg "slađeg" od cigarete nakon jela. Kada biste znali kolika je to greška, više je nikada ne biste zapalili. Pušenje je izuzetno loša navika, nikotin smanjuje količinu kiseonika u telu, a kiseonik nam je neophodan za varenje. Ako se njegov volumen smanji, telo počinje da apsorbuje višestruko više štetnih supstanci nego obično. Stručnjaci kažu da jedna cigareta nakon jela izaziva istu štetu kao da ste zapalili deset cigara jednu za drugom. Rizik od razvoja malignih bolesti se višestruko uvećava.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#VOCE

#cigareta

#hrana

#tusiranje

#varenje