Mnogo je načina da održimo svoje telo zdravim i lepim, a jedan od njih je i - kontrola besa.

Često se na ljutnju gleda kao na negativnu emociju, ali ljutnja je prirodna emocija, ni pozitivna ni negativna. Ljutnja je naša reakcija, tj. odgovor na okolinu u situacijama kada se stvari ne događaju na način na koji bismo htjeli. 

Stres, međuljudski odnosi, privatni problemi… Sve nas to može naterati da jednostavno izgubimo kontrolu i puknemo. Dalje u tekstu možete pročitati zašto je dobro držati ove emocije pod kontrolom i kako da to uradite na pravi način.

Koja je svrha ljutnje?Svrha ljutnje je zahtev za promenom ponašanja druge osobe. U slučaju da je zatražena promena bila opravdana pa je druga osoba promenila svoje ponašanje u skladu s našim željama, ljutnja bi trebala prestati.

Foto: Unsplash.com

Šta se događa sa nama ako zadržavamo ljutnju?Ako potiskujemo i zadržavamo ljutnju u sebi, tada nam ta energija nije na raspolaganju pa koristimo dodatnu energiju za njeno potiskivanje. Zadržavanje ljutnje može voditi i zdravstvenim problemima kao što su visok krvni pritisak, srčani problemi, glavobolje, a može voditi i u depresiju, anksioznost, bes pa čak i u pasivnu agresiju.

Foto: Unsplash.com

Kako reagovati na ljutnju?Ako vam neko neprikladno izražava ljutnju, trebate se zaštititi, a ako situacija nalaže, treba i otići sve dok se osoba ne smiri. Najbolje je ako ljutnju možemo izraziti čim se pojavi i to verbalno. Međutim, ponekad je dobro izraziti i fizički – na primjer kroz ples, udaranje u džak za boks, ili jastuk.

Foto: Unsplash.com

Prikladno izražena ljutnja povećava našu energiju, samopoštovanje, intimnost, ljubav prema sebi pa time i prema drugima. Najjednostavniji način zdravog izražavanja ljutnje je izjava: Ljut(a) sam!

Autor: redportal.rs

#emocije

#ljutnja