Obratite pažnju na svoje telo

Kada ste poslednji put radili krvnu sliku?

Većina se verovatno ni ne seća, zanemaruje zdravlje i ne preduzima ništa, iako oseća da signale koje telo šalje, počev od hroničnog umora.

Kada pomislimo na kalcijum, 1. asocijacija su kosti i mlečni napitak, a ustvari uopšte ne znamo koliko je za telo važan ovaj nutrijent.

Ukoliko osećate ove simptome, proverite kalcijum:

Nedovoljna količina kalcijuma izaziva grčeve mišića, jer upravo on pomaže mišićima da se pravilno zatežu prilikom fizičke aktivnosti. Zbog toga se prepuručuje da se nakon vežbanja piju pića koja sadrže kalcijum, poput mleka. Ona će pomoći u obnavljanju mišićne snage.

Foto: Unsplash.com/Mehrpouya H

Nedostatak kalcijuma izaziva hroničan i jak umor. Nepravilan rad mišića dovodi do ovog stanja. Ponekad nedostatak kalcijuma može da se javi usled manjka magnezijuma, koji takođe uzrokuje umor. Ovde je ključna ravnoteža ova 2 minerala u ishrani, namirnice treba da sadrže oba nutrijenta koja možete pronaći u jogurtu i sirevima.

Nedostatak kalcijuma može da prouzrokuje visok krvni pritisak. Da bi se snizio, mogu se uzimati suplementi kalcijuma, ali preporuka da se prethodno obratite lekaru.

Ukoliko u telu nemate dovoljno kalcijuma, to može biti razlog povećanog opadanja kose. Kalcijum je zadužen i za zdrav rast kose i može da poboljša njeno stanje, posebno u kombinaciji sa odgovarajućim proteinima i vitaminom D. Zapaženo je da vitamin D pomaže kalcijumu da se pravilno metabolizuje u telu.

Kalcijum pozitivno deluje na raspoloženje i pamćenje. Pored toga, deluje umirujuće na mozak i nervni sistem, posebno u kombinaciji sa magnezijumom.

Nedostatak kalcijuma u ​​telu utiče i na telesnu težinu. Stručnjaci smatraju da ljudi koji unose dovoljne količine kalcijuma lakše održavaju optimalnu težinu.

Autor: mondo.rs / redportal.rs

#Kosti

#ishrana

#kalcijum

#mleko

#zdravlje