Stručnjaci otkrili benzen u skoro 1/3 proizvoda koji bi trebalo da štite kožu od sunca

Nezavisna laboratorija za ispitivanje otkrila je hemijski benzen, poznati humani kancerogen, u 78 proizvoda za zaštitu od sunca i sada poziva američku Agenciju za hranu i lekove (FDA) da zabrani te proizvode.

Nedavno je laboratorija Valisure testirala skoro 300 proizvoda za zaštitu od sunca i otkrila da 27% njih sadrži benzen, navodi se u saopštenju kompanije.

- Prisustvo ovog poznatog humanog kancerogena u proizvodima koji se široko preporučuju za prevenciju raka kože i koje redovno koriste odrasli i deca veoma je zabrinjavajuće - rekao je u izjavi Dejvid Lajt, osnivač i izvršni direktor kompanije Valisure.

Benzen je bezbojna ili svetlo žuta tečnost koja se prirodno stvara, ali se takođe proizvodi ljudskim aktivnostima. Na primer, emisije gasova iz automobila i sagorevanje uglja i nafte mogu osloboditi benzen u vazduh.

Izloženost visokom nivou benzena uzrokuje rak kod ljudi, posebno rak krvi, uključujući leukemiju.

FDA kaže da benzen ne treba koristiti u proizvodnji lekova, osim u posebnim okolnostima, uglavnom ako je njihova upotreba neizbežna, a lek proizvodi značajan terapeutski napredak.

U svetlu svojih novih otkrića benzena u kremama za sunčanje, Valisure je podneo zahtev FDA za opoziv 78 proizvoda i za sprovođenje sopstvene istrage o proizvodnji ovih proizvoda.

S obzirom da benzen nije otkriven u većini krema za sunčanje koje je testirao Valisure, kompanija kaže da upotreba benzena u kremama za sunčanje nije neizbežna i da ne treba dozvoliti bilo kakvu količinu ove hemikalije u proizvodima koji bi trebalo da štite kožu.

Autor: redportal.rs

#krema za suncanje kancerogena

#krema za suncanje kancerogene

#krema za suncanje kancerogeno

#krema za suncanje rak