Koliko kašika dnevno je bezbedno pojesti?

Ove vesti bi mogle biti šok za ljubitelje humusa, ali zdravstveni stručnjaci primetili su ne tako poznatu činjenicu da ovaj namaz može biti štetan po zdravlje njegovih konzumenata.

Naime, nutricionistkinja Hiter Henks rekla je da prekomerno unošenje humusa može prouzrokovati gastrointestinalnu upalu.

- Humus se pravi od leblebija, koji je mahunarka. Za mnoge ovo jelo može biti teško da se svari i potencijalno može izazvati GI upalu - rekla je ona.

Gastrointestinalna upala je biološki odgovor koji se javlja u digestivnom traktu kada organ dođe u kontakt sa patogenima, oštećenim ćelijama ili iritantima.

Stanje je često povezano sa sindromom zapaljenja ili iritacije creva, koji uz gasove, dijareju i zatvor izazivaju i bolove u crevima.

Većina humusa koji se prodaju komercijalno sadrže 15 grama vlakana po kašici.

Stručnjaci kažu da bi žene trebale da jedu najmanje 21 gram vlakana dnevno, a muškarci da jedu najmanje 30 grama za dobro uravnoteženu ishranu.

Međutim, dnevni unos više od 70 grama vlakana može može izazvati pojavu problema sa varenjem.

To bi značilo da više od 4 kašike humusa dnevno vaše telo može dovesti u rizik, što je lako prekoračiti kada se namaz koristi kao jedan od glavnih sastojaka obroka. Štaviše, prehrambeni proizvodi koje odaberete da jedete zajedno sa humusom takođe mogu biti punjeni vlaknima, pa na to treba obratiti posebnu pažnju.

Dijetetičarka Kelsei Lorenc rekla je da ljudi mogu da pojedu par kašika humusa dnevno, ali da obavezno piju puno vode tokom dana kako bi pomogli da se vlakna isprazne.

Humus se često preporučuje kao zdrava hrana, jer ga sastojci čine nisko kaloričnim. Ovo bliskoistočno jelo sve je popularnije u ishrani širom sveta i postalo je "zdrava" zamena za mnoge namaze koji su ranije češće bili u upotrebi.

Autor: redportal.rs

#humus zdrav

#humus zdrava ishrana

#humus zdravlje

#humus zdravo

#humus štetan