Luk je zdrav i nezamenljiv u našoj kuhinji. A da li ste znali kako različite vrste luka utiču na naš organizam? 👇🏻
CRNI LUK
Crni luk se najčešće koristi u kuvanim obrocima. Reč je o luku sa najjačim ukusom, pa zato predstavlja najbolji izbor za većinu jela.
CRVENI LUK
Crveni luk pak ima najbolji ukus ako se ne kuva i idealan je za hamburgere, sendviče i salate.
BELI LUK
Za beli luk se kaže da je prirodni antibiotik, ali mnogi ga izbegavaju zbog jakog ukusa. Najčešće se koristi za aromatizovanje jela: od kuvanih do ribljih specijaliteta ili soseva za meso. Ukoliko želite da iskoristite njegovu intenzivnu aromu, najbolje je da ga dodate u jelo pred kraj kuvanja, pre nego što isključite ringlu.
Ove NAMIRNICE čuvaju vaša PLUĆA 😊🍀
LJUBIČASTI LUK
Ljubičasti luk sadrži manje šećera i bogat je antioskidantima.
SLATKI LUK
Slatki luk je sličan žutom, ali mu je ljuska više narandžasta. Blagog je ukusa, pa može da se jede u sirovom stanju. Odličan je izbor za pripremu sosa od svežeg paradajza jer sadrži mnogo vode, a dobar je i u hamburgerima.
MLADI LUK
Dok je svež, najbolje je konzumirati mladi luk jer bogat je vitaminima K i C. Veoma je popularan u kineskoj i japanskoj kuhinji.
LUK PREMA TERAPIJI!
Mladi luk je pun vitamina C i odličan je za kosti. Crveni je dobar sa srčane bolesnike i prevenciju kancera. Beli luk se reporučuje dijabetičarima jer reguliše šećer u krvi, piše Magazin Novosti.rs.
Hrana koja LEČI srce 💓
PIRINČANA VODA: Uklanja AKNE, čisti kožu, PEGLA BORE! 🧐
NOVO ISTRAŽIVANJE: Kovid je vaskularno oboljenje? 🧐😳
Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs