Postoje legende o ovoj modnoj zagonetki 😅

Verovatno ste svi primetili da muškarci nikada ne zakopčavaju 2. dugme na sakou. Kada ustanu, zakopčaju 1. dugme, ali nikada i ono 2.

Postoji nekoliko teorija, pa čak i legendi, koje objašnjavaju ovu modnu zagonetku, piše Magazin Novosti.rs.

LEGENDA KRALJA EDVARDA VII

Legenda kaže da je britanski kralj Edvard VII imao pozamašan apetit, te mu je njegov sako vremenom postao pretesan. Kao rešenje problema kralj je prestao da koristi poslednje dugme, koje više nije mogao da zakopča, a podanici su, ne želeći da uvrede svog kralja, nastavili da slede ovaj trend, koji se zadržao sve do danas.

Modni direktor magazina GQ Robert Džonson ističe kako mu je daleko najdraža legenda o kralju Edvardu, dodajući za Hafington Post da "ne postoji ništa čudnije od kraljevske etikete".

Foto: Unsplash.com/Mohamad Khosravi

Druga teorija zasluge pripisuje kicošima, odnosno muškarcima koji su u svoje vreme posvećivali veliku pažnju doteranom izgledu. Oni su želeli da istaknu slojeve odeće koju su nosili ispod odela, pa su zbog toga držali otkopčano poslednje dugme sakoa. 😎

Danas muški sakoi obično imaju 2 ili 3 dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim.

PRAVILO PONEKAD, UVEK, NIKAD

Pravilo "ponekad, uvek, nikad" nalaže da se sakoi sa 3 dugmeta nose tako što se 1. dugme ponekad zakopča, 2. dugme uvek, a 3. nikada. Na sakou sa 2 dugmeta pravilo nalaže da se 1. dugme obavezno kopča, dok se poslednje uvek drži otkopčano.

Zbog čega muškarci imaju naviku da drže poslednje dugme otkopčano, objasnio je i Klajv Dilnot, profesor studija dizajna na Univerzitetu The New School:

- Popušta napetost koju osećamo kada nosimo sako.

Mnogi muškarci u današnje vreme radije nose potpuno raskopčan sako. U modnom bontonu, kada je u pitanju primereno odevanje i pristup odeći, poznato je pravilo da muškarci pre nego što sednu treba da otkopčaju sako kako ne bi povlačili ili oštetili materijal.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#MODA

#Sako

#dugme

#dugme na sakou

#legende

#muškarci