Oči nekada govore više nego reči

Neverbalna komunikacija je vid komunikacije koji mnogo toga može da pokaže kod vašeg sagovornika, jer jezik vrlo lako može da slaže, dok je sa očima to mnogo teže izvodljivo. Naravno da je i očima i te kako moguće prevariti sagovornika, ali za tako nešto se ipak mnogo morate razumeti u neverbalnu komunikaciju. 😁

Kada razgovarate sa nekom osobom, a ne znate da li vas laže ili možda nešto prećutkuje ili mu se možda sviđate, evo malih znakova kako da budete sigurni:

Treptanje: U ovom slučaju sagovornik je ili uzbuđen ili oseća neku vrstu pritiska, pa ne može da "obuzda" oči.

Kratko podizanje obrva: Dok traje priča u kojoj sagovornik podiže obrve, jasno je da vam šalje poruku da odobrava ono što mislite i govorite ili vam iskazuje neki oblik zahvalnosti.

Pogled udesno: Ako vaš sagovornik sve vreme gleda udesno dok vam nešto govori, znači da "filuje" priču, laže vas ili pokušava da istakne jedne, a sakrije druge informacije.

Pogled ulevo: Ovaj gest ne ukazuje na laž, već na pokušaj vašeg sagovornika da tokom priče sam dođe do određenog zaključka.

Oči u oči: To što dok govori, gleda vas pravo u oči, znak je da vas poštuje, da mu je stalo do vašeg uvažavanja i do istine. Ako vas gleda u oči dok vi pričate, znači da mu je zanimljiv sadržaj priče ili mu se možda dopadate.

Trljanje očiju: Ukoliko je ovo slika koja traje dok vi govorite, znači da je vašem sagovorniku dosadno ili vam prosto ne veruje. Ako je trljanje jednog ili oba oka praćeno dugim spuštanjem kapaka, u pitanju je, ipak, samo - umor.

Proširene zenice: Ovde nema dileme, sagovorniku se dopadate. Možda je to samo duhovna privlačnost, a neretko i fizičko simpatisanje.

Autor: novosti.rs / redportal.rs

#flert

#laganje

#ljubav

#oci u oci

#pogled

#treptanje