Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja

Do sada ste gajili cveće, a sada je vreme da gajite povrće! Na balkonu od 5 kvadrata može da se dobije: 16 salata, 50 glavica crnog luka, 100 paradajza, 1,5 kilograma graška i 2,5 kilograma krastavca, preneo je magazin Novosti.

Sve to povrće biće organski uzgajano, a sledeće godine uz malo iskustva i bolje organizovan prostor, može da se dobije i spanać, blitva i šargarepa! Slavica Stuparušić već godinama drži besplatne radionice Botanika duše sa Volonterskim centrom opštine Zvezdara i uči žene kako da na svakom raspoloživom prostoru uzgajaju povrće i uštede. Ona kaže:

Bez obzira koliko je mali prostor, svuda može da se napravi bašta.

Jedino ulaganje treba da bude dobra zemlja koja će se sipati u kante, stare šerpe, plastične flaše i gajbe obložene najlonom. U jesen se planira bašta za proleće, a seje se u rano proleće. U kasno proleće može da se kupi rasad.

Foto: Pexels.com

Baštu treba postaviti vertikalno, stepenasto, da svaka biljka ima sunca. Vremenom prirpemiti vreže za grašak i krastavac. Slavica je ubeđena da je balkon sa povrćem dekorativniji od cvetnog, a ovakva baštica je lep primer deci kako se svojim rukama dolazi do hrane. Ona savetuje:

Sok od kafe koju smo popili, koru od banane i ljusku od jajeta koje smo pojeli ubacimo u blender i sameljemo, i to je jedino đubrivo za naše povrće na balkonu.

Zapamtite: povrće koje se jede ne sme da se tretira hemijskim preparatima kao cveće. Seme se ubira u jesen, stavlja u papirnate kesice i čuva u senci. Biljke se, dakle, seju u martu, a beru do zime. Zavisno od balkona, treba birati i seme. Recimo, začinske biljke, salata, blitva i spanać su odlični za balkon u senci, a na onom gde prži sunce čitavo leto obavezno treba da se poseje krastavac i pasulj.

Planirajte vrt kaskadno. Začinsko aromatično poređajte blizu, a između povrća, u istoj saksiji posadite kadifu, jer čisti zemlju. Pored pasulja posadite čubar, pa će salata imati lepu aromu, a pasulj će čuvati od štetočina. Obavezno dodajte neven i dragoljub, jer čuvaju povrće od lisnih vaši i paukova.

Slavica ističe da je od povrtnog balkona bolja samo bašta napravljena na praznoj parceli između zgrada. Za tako nešto treba tražiti dozvolu od opštine (i lako se dobija) i organizovati nekoliko komšija.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#balkon

#povrće

#uzgajanje