Kao i njegovi bliski rođaci crni i beli luk, i sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je lekovitiji od njih.
Za 2-3 meseca može da reguliše visok krvni pritisak i ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako i štiti od srčanih bolesti i infarkta, prenosi magazin Novosti.
Biohemičari tvrde da zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, sremuš čak i podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i: etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...
Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva. On je i čistač kože. Kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće, zaceljuje rane. Sveži listovi pročišćuju bubrege i bešiku jer podstiču mokrenje.
Ove NAMIRNICE čuvaju vaša PLUĆA 😊🍀
Sremuš utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju. Takođe pomaže kod respiratornih tegoba, protiv nesanice i vrtoglavice. Blagotvoran je za osteoporozu i artritis, vezuje otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma, a pomaže i kod gihta i reume.
Lekoviti sremuš nazivaju i medveđi ili divlji luk, a travari ga zovu i "ubica otrova". Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće.
U proleće je najdelotvorniji. Predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.
MENTALNI FITNES: Aromaterapija eteričnim uljima 🍀🌿🌱
VITAMIN D: 6 znakova da vam nedostaje 🥴
PRAG: Luksuzni HOTEL za oporavak beskućnika od KORONE 😷
Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs