Najdelotvornija u proleće 🌸

Kao i njegovi bliski rođaci crni i beli luk, i sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, ali je lekovitiji od njih.

Za 2-3 meseca može da reguliše visok krvni pritisak i ukloni tegobe povezane sa sužavanjem krvnih sudova, pa tako i štiti od srčanih bolesti i infarkta, prenosi magazin Novosti.

Biohemičari tvrde da zbog obilja alina koji se pod uticajem kiseonika pretvara u alicin, sremuš čak i podmlađuje krvne sudove i čini ih elastičnim. Sremuš je bogat i: etarskim uljima, vrednim mineralnim solima, šećerom, vitaminom C, karotenom...

Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva. On je i čistač kože. Kad su u pitanju hronična kožna oboljenja i nečistoće, zaceljuje rane. Sveži listovi pročišćuju bubrege i bešiku jer podstiču mokrenje.

Sremuš utiče i na bolje pamćenje i koncentraciju. Takođe pomaže kod respiratornih tegoba, protiv nesanice i vrtoglavice. Blagotvoran je za osteoporozu i artritis, vezuje otrove i masnoće iz krvi, creva i želuca i izbacuje ih iz organizma, a pomaže i kod gihta i reume.

Lekoviti sremuš nazivaju i medveđi ili divlji luk, a travari ga zovu i "ubica otrova". Naime, nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš, zbog čega ga treba jesti što češće.

U proleće je najdelotvorniji. Predstavlja savršeni čistač krvi, žuči i jetre od toksina koji su se tokom zime nataložili u organizmu.

Autor: magazin.novosti.rs / redportal.rs

#biljke

#namirnica

#nesanica

#snaga

#sremuš

#zdrav život