Izazovne situacije u svakodnevnom životu mogu pokrenuti reakciju na stres

Svi se tokom života suočavamo sa stresnim situacijama: od manjih smetnji, poput gužve u prometu, do ozbiljnijih briga, poput teške bolesti voljene osobe, piše portal Klix.ba. 😓

Bez obzira na uzrok, stres preplavljuje vaše telo hormonima. Srce vam puca, disanje se ubrzava, a mišići su napeti.

Ovaj takozvani odgovor na stres normalna je reakcija na preteće situacije, usavršena u našoj praistoriji kako bi nam pomogla da preživimo pretnje poput napada životinja ili poplave. Danas se retko suočavamo sa ovim fizičkim opasnostima, ali izazovne situacije u svakodnevnom životu mogu pokrenuti reakciju na stres.

Ne možemo izbeći sve izvore stresa u svom životu, niti bismo to želeli. Međutim, možemo razviti zdravije načine reagovanja na njih. 😎

Foto: Unsplash.com/Tim Goedhart

Sledi 5 tehnika opuštanja koje vam mogu pomoći da smanjite stres. 🧘🏻‍♂️🧎🏻‍♀️💆🏻‍♀️

FOKUSIRAJTE SE NA DISANJE 💆🏻‍♀️

U ovoj jednostavnoj, moćnoj tehnici treba da udahete duboko i polako. Dok dišete, nežno se odvajajte od uma koji odvlače misli i senzacije. Fokusiranje na dah može biti posebno korisno ljudima s poremećajima ishrane kako bi im pomoglo da se usredsrede na svoje telo. Međutim, ova tehnika možda nije prikladna za one koji imaju zdravstvene probleme koji otežavaju disanje, poput respiratornih ili srčanih bolesti.

OSLUŠKUJTE TELO 🧘🏻‍♂️

Ova tehnika kombinuje fokus daha sa progresivnim opuštanjem mišića. Nakon nekoliko minuta dubokog disanja, usredsredite se na jedan deo tela ili grupu mišića odjednom i mentalno oslobađajte bilo kakvu fizičku napetost koju osećate.

MENTALNE SLIKE 😍

Za ovu tehniku ​​u mislima dočarate umirujuće scene, mesta ili iskustva koja će vam pomoći da se opustite i usredsredite. Možete pronaći besplatne aplikacije i snimke smirujućih scena na internetu. Potrudite se da odaberete slike koje su vam umirujuće i koje imaju lični značaj.

MEDITACIJA SVESNOSTI 🧘🏻‍♂️

Ova praksa uključuje udobno sedenje, fokusiranje na vaše disanje i usmeravanje pažnje vašeg uma na sadašnji trenutak bez vraćanja u prošlost ili odlazak u budućnost. Ovaj oblik meditacije uživa sve veću popularnost poslednjih godina. Istraživanja sugerišu da bi to moglo biti korisno za ljude s anksioznošću i depresijom.

Foto: Unsplash.com/Kelly Sikkema

JOGA, TAI CHI I GIGONG 🧎🏻‍♀️

Ove 3 drevne umetnosti kombinuju ritmičko disanje sa nizom položaja ili pokreta. Fizički aspekti ovih praksi nude mentalni fokus koji vam može pomoći i odvratiti vas od prebrzih misli. Takođe mogu poboljšati vašu fleksibilnost i ravnotežu.

Umesto da odaberte samo jednu tehniku, stručnjaci preporučuju da isprobate sve kako biste videli koja vam najbolje odgovara. Pokušajte vežbati najmanje 20 minuta dnevno, iako vam i samo nekoliko minuta može pomoći. Međutim, što duže i češće vežbate ove tehnike opuštanja, veće su koristi i više možete smanjiti stres.

Autor: N. C. / redportal.rs

#opuštanje

#smanjenje stresa

#stres

#tehnike