Kokosovo ulje koristi se za kuvanje, ali i za negu kose i kože, te skidanje šminke.

Stručnjaci ističu kako kokos i proizvodi od kokosa sadrže bogatu paletu nutrijenata, koje bi trebalo što češće konzumirati, te objašnjavaju da kokos blagotvorno utiče na zdravlje. 🥥

Kokosovo ulje koristi se za kuvanje, ali i za negu kose i kože, te skidanje šminke. Kokosova voda puna je pozitivnih zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidansima i vitaminu C koji sadrži.

Plod kokosa je nešto sasvim posebno. On služi kao kremasta veganska zamena za deserte na biljnoj bazi i mlečne proizvode, poput sladoleda i jogurta, dodaje se granoli i u umacima, a kad je reč o nezi tela, tu je takođe poduža lista dobrobiti. Stručnjaci za prehranu i dijetu dr Suzan Hjuvins i dr sc. Keli Springer za Real Simple objašnjavaju kako ga već danas valja uvrstiti u svoj jelovnik.

Foto: Unsplash.com/Shibi Zidhick

KOKOS POMAŽE PROTIV UPALA

Dr Hjuvins objašnjava:

Kao deo uravnotežene prehrane, kokos pokazuje antioksidativno delovanje zbog sadržaja polifenola. Devičansko kokosovo ulje (VCO) bogat je izvor fenolnih spojeva. Budući da ti polifenoli imaju antioksidativna svojstva, mogu pomoći u ublažavanju oksidativnog učinka slobodnih radikala koji vode do upale.

Ona preporučuje da konzumirate sveži, neprerađeni sirovi kokos ili kokosovo ulje kako biste izvukli najveću korist iz te namirnice.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE CREVA

Kokos sadrži značajnu količinu vlakana koja pomažu mikrobiomu pružajući hranu za dobre crevne bakterije. Springer ističe:

Kokosov orah takođe ima relativno puno masnoća, što pomaže telu u apsorpciji vitamina D, E, A i K, topi ih u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani s raznolikim, a samim time i otpornijim crevnim mikrobiomom.

Snažniji crevni mikrobiom znači bolju probavu, imunitet i celokupno zdravlje. Pokušajte za doručak dodati nekoliko kašika usitnjenog kokosa u zobene pahuljice ili jogurt.

Foto: Unsplash.com/Tijana Drndarski

SUPERHRANA ZA SJAJNU KOŽU

Springer kaže:

Kokosov orah može biti vrlo koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Volim koristiti organsko devičansko kokosovo ulje na koži kako bi mi pomoglo smiriti upale i crvenilo, nadoknaditi nivo vlage, pa čak i pospešiti brže zaceljivanje rana.

Budući da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, Springer dodaje da će i vašem telu pomoći u boljoj apsorpciji vitamine E i A, koji su antioksidansi zaduženi za zaštitu i obnavljanje kože. Pritom imajte na umu da je kokosovo ulje komedogeno, što znači da može začepiti pore, pa bi ga trebalo izbegavati ako ste skloni aknama.

MOŽE POBOLJŠATI KOGNITIVNE FUNKCIJE

Među primarnim obeležjima Alchajmerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može započeti otprilike 10-15 godina pre dijagnoze. Kad mozak ne može koristiti glukozu kao primarni izvor goriva, telo će kao alternativu koristiti ketone. Hjuvins objašnjava:

Kokosovo ulje bogato je prekursorima za ketonska tela. Stoga se smatra da kokosovo ulje kao deo sveukupne zdrave prehrane koristi kognitivnom zdravlju pružajući alternativni izvor energije mozgu.

BOLJI OD MASLACA I MASTI

Važno je napomenuti da kokosov orah sadrži zasićene masnoće, no nedavna istraživanja pokazala su da sadrži prvenstveno masne kiseline srednjeg lanca. Hjuvins objašnjava da se one različito apsorbiraju i imaju kvalitetniji lipidni profil u poređenju sa masnim kiselinama dužeg lanca, poput onih koje se nalaze u životinjskim mastima poput mesa i maslaca:

Ulja sadrže više od masnih kiselina koje ih čine, uključujući ostale hranjive sastojke i vitamine, koji takođe mogu uticati na kardiovaskularni rizik. Prehrambene masti daju energiju, ključne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima, osnova su mnogih hormona, pružaju zaštitu organa i još mnogo toga. Kokosovi orasi sadrže esencijalne hranjive sastojke koji se nalaze u tim dijetalnim mastima i pružaju zdrav izvor zasićenih masti, a istovremeno pružaju antioksidanse.

Foto: Unsplash.com/Tijana Drndarski

Autor: Željka Krmpotić / redportal.rs

#kokos

#zdrav život

#zdravlje