Jedna popravka potencijalno će vam uštedeti mnogo novca

Ukoliko se opredelite da kupite polovni automobil, morate biti svesni da je to rizik i da kupujete mačku u džaku. Ipak, za mnoge je zbog nižih cena to jedina opcija.

I pored toga što praktično sve što vam kaže prodavac može biti lažno i prikrivanje nekih drugih nedostataka, ipak postoji stvar koju možete uraditi, a koja će vam kasnije sigurno olakšati održavanje automobila.

Kada kupite automobil, najvažnije je prvo ga odvesti kod majstora i insistirati da se obavezno odrade mali i veliki servis.

Iako vas je prodavac ubeđivao kako je veliki servis rađen skoro, da treba da se radi tek za 40-50.000 pređenih kilometara, vi zapravo ne možete znati da li on zasigurno govori istinu. Servisne knjige se vrlo lako falsifikuju, a prodavcu to može delovati kao primamljiva laž, jer mali i veliki servis zajedno iznose i do 300 evra, što svakako utiče na cenu vozila u tom trenutku.

Mali servis podrazumeva zamenu svih ulja i filtera i on se radi na 10-15.000 pređenih kilometara, ili makar 1 godišnje, u zavisnosti od automobila i načina vožnje. Njega ćete svakako odraditi ukoliko kupite automobil. To će vas koštati oko 100 evra.

Ali veliki servis koji smo spominjali jeste zapravo krucijalna stvar oko koje mnogi pogreše nakon kupovine vozila. On podrazumeva zamenu zupčastog kaiša, kao i španera, rolera, klinastog kaiša (PK kaiš), pumpe za vodu (vodena pumpa), antifriza (rashladna tečnost)... U zavisnosti od tipa motora.

Najvažnije je zapamtiti da, iako mnoga fabrička uputstva preporučuju veliki servis na preko 100.000 kilometara, zamenski delovi nisu ni blizu kvalitetni poput originalnih, tako da kod polovnih vozila treba značajno skratiti interval između velikih servisa.

Koliko je to skraćenje, zavisi od vozila do vozila, ali je najuobičajenije da se veliki servis kod polovnih vozila radi na svakih 50-60.000 pređenih kilometara. Naravno, automobili koji se više koriste u gradskoj vožnji moraju češće i na mali i na veliki servis od onih koji se uglavnom voze na otvorenom putu. I na to posebno treba obratiti pažnju.

Sve u svemu, redovno održavanje automobila će vam svakako uštedeti mnogo novca. Pronađite svog majstora kome verujete i zajedno sa njim odradite sve što je pametno kako biste izbegli neželjene havarije na svom automobilu.

Autor: redportal.rs

#automobil

#kupovina polovnog auta

#mali servis

#polovni automobili

#polovno vozilo

#polovnom vozilu

#veliki servis