Neka lupanja mogu biti bezazlena, a neka smrtonosna

Da li nekada osetite da vam u toku mirovanja srce pojačano kuca ili da preskače?

Takva reakcija srce može da nastane usled straha, uzbuđenja pa čak i nagle promene položaja tela. Te promene i jače lupanje srca je bezazleno i nije potrebno da se brinete.

To ne znači da lupanje srca može uvek da bude bezopasno. Nekada takve reakcije srca moraju da budu kontrolisane različitim terapijama i lekovima, a u krajnjem slučaju i operacijom, zato što mogu da budu smrtonosne.

U slučaju da dođe do pojačanog lupanja srca, koliko god takav osećaj bio neprijatan i neugodan, najbolje bi bilo da se prvo smirite. To podrazumeva prekidanje svake fizičke aktivnost i zauzimanje udobnog položaja.

Ukoliko se pojačano lupanje srca ne smiri, najbolje bi bilo da se obratite za pomoć u prvoj apoteci kako bi vam preporučili adekvatan lek.

Odlazak kod lekara je sledeći neophodan korak ukoliko se ubrzan rad srca javlja često i traje dugo. To isto morate da uradite u slučajevima kada srce ne radi pravilno i povremeno preskoči. U slučaju da prilikom tahikardije imate i gubitak svesti, potrebno je da momentalno kontaktirate lekara

Kada su u pitanju zdrave navike, jako je bitno da ne preterujete sa kafom, alkoholom, cigaretama, energetskim pićem, hranom, itd. Vežbe ili šetnja su jako poželjni, dok je zdrava ishrana ključna.

Autor: Novosti Magazin / redportal.rs

#Aritmija

#apoteka

#lekovi

#srce