Načini pokazivanja ljubavi su mnogobrojni, ali ovih 8 su najčešći

Ludus - ovaj tip ljubavi rađa se na početku kada partneri žele da očaraju jedno drugo. Uglavnom se svodi na igru i zabavu.

Philia - ova vrsta ljubavi se odnosi pretežno na prijateljstvo. Vrlo važan segmet svakog braka je i prijateljski odnos među partnerima. Ovakva vrsta bliskosti u braku može dovesti do veće privrženosti i naklonosti jedno prema drugom.

Foto: Pixabay.com/Olessya

Eros - ovaj tip ljubavi se bazira na seksualnoj privačnosti. Ovakva vrsta ljubavi je prva, u staroj je Grčkoj nazvana eros, po sinu grčke boginje ljubavi i lepote, a predstavljala je seksualnu želju i strast.

Pragma - zrela ljubav koja je sušta suprotnost erosu. Vodi ka velikom razumevanju dugogodišnjih bračnih partnera. Kod ove vrste ljubavi ključno je donošenje kompromisa koji vode do poboljšanja odnosa razvijajući strpljenje i toleranciju.

Storge - ovaj tip ljubavi bazira se na "roditeljske ljubavi" prema partneru. Kada jedan od partnera uvidi da partnerka o njemu brine kao što bi binula majka ili on o njoj kao što bi otac.

Filautia - održava samoljublje. Ova vrsta ljubavi deli se na narcisoidnost, tačnije, nezdravu ljubav prema sebi, dok je "pozitivan" deo ove ljubavi je taj što kad volite dovoljno sebe razvija se i stepen ljubavi prema drugima.

Foto: Pixabay.com/StockSnap

Agape - je tip ljubavi koja se zasniva na totalnoj emotivnoj kompatibilnosti sa partnerom. Ovakva ljubav je bezuslovna i nesebična.

Mania - je opsesivna ljubav koja vodi ka opsesivnoj ljubomori i izlvima besa. Ova vrsta ljubavi stvara stres kod partnera i gura ih u nestabilnost i uznemirnost.

Autor: rdportal.rs

#ljubav

#tipovi ljubavi