Majka koristi metodu kao način vaspitanja

Dok jedni "skidaju kapu" mami Florens, drugi je osuđuju za loše roditeljstvo, ali ona je srećna jer je njen sin sa dve godine samostalan.

Ovaj dvogodišnjak ima više životnih veština od mnogih studenata. Džeks Tejlor može uz malu pomoć da skuva čaj, koristi mašinu za pranje veša, posprema i priprema jela. Roditelji mu dopuštaju da samostalno radi stvari i uči na sopstvenim pokušajima i greškama.

View this post on Instagram

A post shared by Florence | 🪴 (@montessoraus.mama)

IZVOR: IG / montessoraus.mama

Ponosna mama Florens naučila je sina da bude potpuno nezavistan koristeći se Montesori metodom. Ova "kontroverzna" metoda vaspitanja daje deci priliku da uče i istražuju svet samostalno. Dok neki roditelji u tome vide problem, Džeksova mama smatra da je njen sin sam sebi dovoljan.

Roditelji mališana podstiču na samostalno učenje. U kratke dve godine svog života naučio je da kuva, pere veš, izrađuje predmete, posprema.

- U vaspitanju nema pohvala ili kažnjavanja, samo smernice i prirodne posledice. Takođe je veliki naglasak na onome što nazivamo "praktičnim životnim radom”, a to su svakodnevne aktivnosti, recimo pranje veša i samostalan rad. Dopuštam sinu da mi se pridruži u kuvanju, pranju veša i bilo čemu drugom što ga zanima. Vrlo je nezavisan, jer mu je sve dopušteno. Bez potrebe da sve vreme govorimo “idi da se igraš, još uvek si premali za to itd,”, naš je sin naučio veštine koje neke odrasle osobe koje sam upoznala nemaju - poručila je Florens.

Mališan je, tvrdi njegova majka, uvek na sigurnom i pod nadzorom, ali takođe mu se daje prostor za greške i učenje iz njih. Florens se zaklinje u Montesori metod, a podržavaju je i porodica i prijatelji.

- Radi se o tome da ja kao roditelj budem tu i vodim dete, ali isto tako da mu dopustim da se samostalno razvija - poručila je Florens.

Autor: redportal.rs

#Dečak

#majka

#metode

#vaspitanje