Da li bi ovu aplikaciju trebalo svi da primenjuju? 🤔

U vreme kada se Evropa suočava sa drugim talasom smrtonosnog virusa, aplikacije za praćenje COVID-19 zaustavile su pandemijski talas u gradu-državi jugoistočne Azije kontroverznom praksom.

Ako posetite veb-lokaciju Ministarstva zdravlja Singapura, primetiće se da su aktivni slučajevi koronavirusa zabeleženi 15. decembra NULA. Ukupno u zemlji živi samo 79. Impresivan broj, s obzirom na to da je Singapur treća zemlja sa najvećom gustinom naseljenosti na svetu (8.358 stanovnika po kvadratnom kilometru). Ali vlasti Singapura predviđale su pandemiju COVID-19 pre nego što se proširila i dovela do kolapsa ekonomije i zdravstvenih struktura.

Foto: Unsplash.com

Iskustvo grada-države jugoistočne Azije od pandemije SARS-a 2002. godine i gripa H1N1 doprinelo je neposrednoj akciji, poput zatvaranja granice i otkrivanja slučajeva na dva načina. Prema informacijama britanskog magazina WIRED, u ranim fazama pandemije, paralelno sa informativnim kampanjama na stanicama javnog prevoza i porukama na WhatsApp-u i Telegramu, vlasti su testovima i telefonskim pozivima pratile tradicionalno praćenje bliskih kontakata potvrđenog slučaja. Akademici i naučnici su taktiku opisali kao efikasnu.

Foto: Unsplash.com

Međutim, već 20. marta, vlada Singapura nastavila je sa digitalnim praćenjem. Uz pomoć državne službe za tehnologiju, TraceTogether postala je prva aplikacija za praćenje na svetu. Trenutno je samo pedeset zemalja stvorilo slične aplikacije. Među njima, Kipar, Severna Makedonija i Turska.

Foto: Unsplash.com

Aplikacija radi na sledeći način: korisnik popunjava svoj broj i registruje se u aplikaciji. Pre nego što napusti kuću, dužan je da uključi blutut svog mobilnog telefona. Blutut otkriva korisnike na dva do pet metara udaljenosti od korisnika i beleži njihov digitalni identitet u bazu podataka. Ako se korisnik testira pozitivno na COVID-19, tada Ministarstvo zdravlja šalje signal, digitalni identitet svih njegovih bližnjih se dešifruju i obaveštenja se šalju na njihove mobilne telefone. U suštini, aplikacija koristi samo brojeve telefona građana. Na ovaj način praćenje postaje brže i tačnije.

Foto: Unsplash.com

Do sada polovina stanovništva Singapura koristi aplikaciju, koja će postati obavezna za sve građane 2021. godine, uprkos svojoj početnoj dobrovoljnoj prirodi. Ali građani imaju žalbu, jer aplikacija brzo troši bateriju mobilnog telefona.

IZVOR: YT / @CNA

Ovaj uređaj je alternativa za snimanje praćenja ranjivih grupa, starijih osoba i onih koji nemaju pristup digitalnim tehnologijama. Vlada je stvorila ovaj mali, prenosivi uređaj, koji ima polukružni oblik i doneklepodseća na čuveni Tamagotchi, poznatoj elektronskoj džepnoj igrici iz 90-ih. Uređaj radi kao aplikacija, zahvaljujući ugrađenom blututu i QR kodu.

IZVOR: YT / @Smartnationsingapore

Za više informacija o državi Singapur, Jutjub kanal, pod nazivom Geography Now pruža kratak pregled istorije i političke situacije novoizgrađenog grada-države.

IZVOR: YT / @geographynow

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#korona

#koronavirus

#pandemija