Ovaj izuzetan nebeski spektakl će se dogoditi kada Mesec pređe između Sunca i Zemlje

Jedino potpuno pomračenje Sunca 2020. pratiće se preko južnog kraja Južne Amerike i biće vidljivo ljudima u određenim regionima Čilea i Argentine ako vreme ostane vedro.

Kako se 2020. godina bliži kraju, svet će biti svedok posljednjeg ovogodišnjeg pomračenja Sunca 14. decembra (ponedjeljak), koje će trajati oko pet sati. Jedino potpuno pomračenje Sunca 2020. pratiće se preko južnog kraja Južne Amerike i biće vidljivo ljudima u određenim regionima Čilea i Argentine ako vreme ostane vedro. Ne

Neke lokacije u Južnoj Americi, jugozapadnoj Africi i Antarktiku takođe će moći da vide delimičnu fazu ovog potpunog pomračenja Sunca u Južnoj Americi. Nepotrebno je reći da će ovaj spektakl verovatno biti sjajan i može se videti i sa dobro postavljenih čamaca ili brodova u delovima Tihog i Atlantskog okeana.

Foto: Unsplash.com

Ovaj izuzetan nebeski spektakl će se dogoditi kada Mesec pređe između Sunca i Zemlje, izbrišući vatreni disk i stvarajući privremenu tamu na svom putu totaliteta. 

Prethodno i prvo pomračenje Sunca 2020. godine bilo je prstenasto pomračenje Sunca koje se dogodilo 21. juna. Do sada smo videli i četiri penumbralna* pomračenja Meseca u 2020. godini.

* prstenasti poluosvijetljeni region Sunčeve pege koji okružuje tamniju umbru

Foto: earthsky.org

U svetskim razmerama, uski put punog pomračenja (tanka plava linija) započinje izlaskom sunca iznad Tihog okeana, a završava se zalaskom sunca iznad Atlantskog okeana - blizu obale Afrike - nekih 3 sata i 9.200 milja (14.800 km) kasnije. Izvan putanje ukupnosti, brojevi (0,80, 0,60, 0,40, 0,20) ukazuju na to koji će deo sunčevog prečnika prekriti mesec pri najvećem pomračenju.

Foto: Unsplash.com

Šta uzrokuje pomračenje Sunca? Pomračenje Sunca može se dogoditi samo na mladom mesecu, jer je to jedini put da se mesec može direktno proći između Zemlje i Sunca. Većinu vremena, međutim, mlad Mesec se pomera severno ili južno od solarnog diska, pa se ne događa pomračenje Sunca. Na primer, bilo je prstenasto pomračenje Sunca 21. juna 2020. godine, a zatim su se novi meseci jul, avgust, septembar, oktobar i novembar 2020. zaneli severno od Sunca.

Autor: redportal.rs

#astrologija

#astronomija

#pomračenje

#pomračenje sunca