Jedan od najstarijih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Na osnovu odobrenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, uz blagoslov arhiepiskopa niškog Arsenija, odlukom prokupačkog Crkvenog odbora, počela je restauracija i konzervacija ikonostasa crkve Svetog Prokopija u Prokuplju, jednog od najstarijih pravoslavnih hramova na Balkanu, koji datira sa kraja devetog veka.

Kako je rekao starešina prokupačke crkve protojerej Nikola Ilić radi se o ikonostasu izrađenom davne 1847. koji ima veliku duhovnu, arhetipsku, istorijsku i umetničku vrednost.

- Dobili smo ga u nasleđe od ranijih pokolenja i imamo obavezu da ga sačuvamo od propadanja, a da se sada nije krenulo sa zaštitom on bi veoma brzo sasvim propao i time bi bila zauvek izgubljena neprocenjiva vrednost koju on predstavlja, rekao je Nikola Ilić, prenosi JuGmedia.

Sa konzervacijom se već krenulo pa je prvi, gornji red ikona skunut i odnet na restauraciju.

Kako je naglasio protejerej Nikola Ilić ceo poduhvat koji je vredan 15.000 evra trajaće dve godine, a do sada je obezbeđena polovina tih sredstava.

- Svi oni koji žele da daju prilog i učestvuju u restauraciji našeg ikonostasa to mogu da učine u narednom periodu, rekao je Ilić.

Autor: Telegraf.rs

#crkva

#prokopije

#zaštita