Na svakom susretu će biti unapred definisana tema

Služba patronaže Doma zdravlja Novi Sad započinje sa realizacijom projekta Škola dojenja kojim će se obuhvatiti populacija trudnica, babinjara, mladih bračnih parova i svih osoba koje će biti podrška tokom perioda dojenja. Program obuhvata četiri grupna susreta, jednom nedeljno, u trajanju od jednog sata plus diskusija, piše Blic.

Na svakom susretu će biti unapred definisana tema. Na prvom će se razgovarati o tome kako se stvara mleko, kako se obavlja priprema za dojenje i negu dojki, definisanje rizika i strahova u vezi sa dojenjem (što se koristi na trećem susretu).

Na drugom susretu tema su položaji za dojenje i izmlazanje, dok će se na trećem susretu razgovarati na temu poteškoća u vezi sa dojenjem i kako ih prevazići. Četvrti i zaključni susret biće rezervisan za temu upotrebe lekova tokom dojenja i ishrane tokom dojenja, kao i znakova da je beba dovoljno jela uz mogućnost dodavanja sadržaja u skladu sa zahtevima i interesovanjima polaznika.

Planirano je da se realizuje pet ciklusa programa do kraja godine (ukupno 40 susreta) i to tri ciklusa u edukativnoj sali Doma zdravlja Novi Sad i dva ciklusa u neformalnom romskom naselju Veliki rit.

Foto: pexels.com/MART PRODUCTION

Prvi susret će se održati 17. novembra sa početkom u 18 časova u edukativnoj sali Upravne zgrade na Limanu Doma zdravlja Novi Sad i nastaviće se sa realizacijom svakog sledećeg četvrtka.

Iz Doma zdravlja Novi Sad podsećaju da su osnovne preporuke Svetske zdravstvene organizacije i Unicefa isključivo dojenje do navršenih 6 meseci života, odojčetu ne treba davati zamene za majčino mleko, majka treba da doji do druge godine i duže uz pravilnu dohranu.

Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života - hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela. Majčino mleko poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu - alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca...

Autor: blic.rs

#NOVI SAD

#dom zdravlja

#skola dojenja