Većina Sunčevih bljeskova i masovnih eksplozija pojavilo se na površini Sunca 😯

Naučnici iz Nacionalne solarne opservatorije (NSF) američke Nacionalne naučne fondacije (NSF) prošle nedelje su predvideli da će velika Sunčeva pega stići baš u vreme za Dan zahvalnosti, i to se i desilo.

Tačke su tamna, hladnija područja na površini usijane zvezde, koja nastaju dinamikom njenog magnetnog polja. Većina Sunčevih bljeskova i masovnih eksplozija pojavilo se na površini Sunca, a potiču iz područja sa jakim magnetnim poljem oko pega i mogu presudno uticati na svemirsko vreme i samu Zemlju.

Solarnoj aktivnosti, mereno brojem uočenih tačaka, sledi periodični jedanaestogodišnji ciklus. Kada solarna aktivnost dostigne vrhunac, Sunce popunjava tamne mrlje. Astronomi očekuju da će Sunce, koje je dostiglo najniži nivo svoje aktivnosti u decembru 2019. godine, kada su Sunčeve pege skoro nestale, dostići novi vrhunac svog trenutnog ciklusa sredinom 2025. godine.

Fotografija otkriva sićušni komad Sunčeve površine, dužine oko 16.000 kilometara (Zemlja ima prečnik 12.742 km) i temperature od skoro 4.200 stepeni Celzijusovih.

Foto: news247.gr

Teleskop Inouie započeo je izgradnju 2013. godine, a očekuje se da će biti završen do 2021. Fantastične mogućnosti objektiva pokazuje činjenica da je prva fotografija koja je uočena imala prostornu rezoluciju otprilike dva i po puta veću od bilo koje fotografije do danas, na kojoj su prikazane strukture magnetnog prečnika do 20 kilometara na površini Sunca.

IZVOR: TW / iamtony_97

Autor: redportal.rs

#astronomija

#planete

#sunce

#sunčeve pege