Ova metoda je i ranije rađena na Hirurškoj klinici u Nišu.

Pacijenti oboleli od melanoma i žene sa karcinomom dojke koji se leče u niškom Univerzitetskom kliničkom centru, dobili su mogućnost da izbegnu jednu složenu operaciju, koja je deo onkološkog protokola, zahvaljujući aparatu za detekciju limfnog čvora, "stražara".

Ovaj uređaj, koji je niškoj bolnici donirao Rotari klub Niš krajem prošle godine, promenio je praksu obaveznog uklanjanja potpazušnih limfnih čvorova koje je skopčana sa rizicima, ali je bila jedini mogući način otkrivanja metastaza.

Nišlijka Nataša Ristić (49) jedna je od 15 pacijentkinja koje su zahvaljujući ovom uređaju, uspele da izbegnu disekciju aksile te na taj način i moguće komplikacije ove operacije.

Nataši je urađeno mapiranje sentinel žlezde u aksili (potpazušju), koja je pregledana patohistološki i ustanovljeno je da u njoj nema tragova metastaza, pa ostale žlezde nisu izvađene. Ova metoda je i ranije rađena na Hirurškoj klinici u Nišu. Međutim, prethodnih nekoliko godina, zbog kvara aparata, nije bilo moguće izvesti ovu proceduru.

Nataša objašnjava da je dijagnoza ove bolesti sama po sebi veoma teška, te da je svaka metoda koja olakšava sprovođenje onkološkog protokola, više nego dobrodošla.

Autor: Telegraf.rs

#Niš

#donacija

#operacija